søndag 5. februar 2017

Nosework-trening

Chantie og jeg gikk på introduksjonskurs i Nosework i oktober 2016, og har fortsatt på nybegynnerkurs. Nosework er en relativt ny hundesport fra USA og kort fortalt så handler det om å trene hunden til å gjenkjenne og søke etter tre dufter: bjørk, anis og kryddernellik. Selvsagt er det ikke selve de eteriske oljene hundene søker etter (det er altfor sterkt!), men feks vattpinner av tre som duften har smittet over på. Selve hundesporten kan det leses mer om på Nosework Norges egne sider.

Chantie og jeg øver på å finne bokser og tesiler som inneholder vattpinner med bjørkeduft. Vi gjemmer dette innendørs, i pappesker (hvor 3-4 esker ikke inneholder noe, mens en inneholder), utendørs og utenpå biler. Mest krevende har det vært for Chantie å lære at pappesker ikke skal dissekeres og ramponeres. Hun elsker jo å ødelegge pappesker! Bilsøk har vi ikke øvd så mye på ettersom det liksom er begrenset tilgang til biler. Hun forstår godt når det skal søkes på VÅR bil, men ikke like godt når det skal søkes på andres biler. Så nå har jeg alliert meg med en nabo, samt alle som kommer på besøk i bil:)

Chantie syns nosework og søking generelt er kjempemorsomt. Fra før av har vi søkt mye etter godbiter, teskjeer og leker som vi har gjemt. Men nå når hun ser at jeg gjør klar til et nosework-søk, så blir hun skikkelig "vill". Hun klarer nesten ikke å vente.

Alle hunder bør få lov til å utnytte denne fantastiske luktesansen. Det fine med nosework og søking er jo at de ikke trenger å lære selve aktiviteten. ALLE hunder kan jo søke. Og alle hunder bruker luktesansen sin hver dag - nesten hele tida. Dette handler om at vi som eiere må klare å formidle til hunden HVA den skal søke etter. I et mylder av dufter så kan hunden gjenkjenne en spesiell duft.

Og om man ikke har lyst til å begynner å konkurrere i nosework, så er det ekstremt nyttig å ha lært hvordan man lærer hunden hva vi vil den skal finne. Og hvordan vi kan lære den å lete etter spesielle dufter. Være seg bjørk, trøfler eller bilnøklene!

I dag fikk Chantie hele bakhagen å søke i - for å finne et gammelt sennepsglass som var rengjort og nå inneholdt fire små vattpinnebiter med bjørkeduft. Her kan dere se hvordan det gikk:

 

Slik så sennepsglasset ut:

4 biter av vattpinner og fire høl i lokket:) I boksen under kan dere skimte "utstyret" som trengs. Et glass med oppdelte vattpinner i papir eller tre (plastikk fungerer ikke fordi det reagerer med duften og endrer på den!) med noen dråper bjørkeduft i. Pølseklype for å ikke ta på selve vattpinnene. Og noen te-siler og bokser med hull i for å gjemme duftpinner i.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar