mandag 13. november 2017

Hunden forstår at jeg er lei meg

Mange hundeeiere påstår at hunden deres oppfører seg ulikt ut fra eierens sinnsstemning. Hvis eieren er lei seg eller i dårlig humør, så oppfører hunden seg annerledes enn når eieren er stresset eller glad. Andre derimot sier at hunden verken har følelser eller hjerne til å forstå andres følelser. Dette er selvsagt feil. Forskning har for lenge siden avslørt at alle dyr har følelser - kan kjenne nedstemthet og glede, sinne eller tilfredshet. Selvsagt kan de det. Men kan hunden se hvordan vi mennesker har det?

Hunder kan blant annet se av øynene våre hvordan vi har det! Hunder er gode på å skille på bilder av sinte og glade mennesker. Men forstår de at hvordan ansiktet ser ut - henger sammen med hvordan vi føler oss? 

Forskere i Wien tok bilder av ansikter med glade eller nøytrale uttrykk. Bildene ble delt i to - en halvdel med øyne og den andre halvdelen med munnen og haken. Hundene i forsøket fikk godbiter når de pekte med nesa på enten en glad eller en nøytral ansiktsdel. En gruppe hunder fikk altså godbiter når de så en halvdel av "smilende" øyne, en annen gruppe fikk godbiter når de pekte på en smilende munn. Samtidig var det tilsvarende hundegrupper som ble lært opp til å peke på nøytrale halvdeler.

Når hundene hadde forstått hva som ble ventet av dem - så ble de testet på de ansiktsdeler de ikke hadde øvd på. Altså - hunder som hadde blitt trent i å peke på smilende øyne, fikk se bare smilende eller nøytrale munner. Mens de som var trent i å peke på smilende munner - fikk se bare øyne-halvdeler.  Dette hadde ingen av hundene problemer med å kople. Det var altså lett for hunder som har øvd på smilende munner - å plukke ut smilende øyne. Og omvendt.

Dette eksperimentet viser tydelig at hunder ikke bare tolker ansiktsuttrykk som abstrakte bilder (helheter), men at de forstår at det er en sammenheng mellom øyne og munn - og hva de uttrykker.

Så neste gang hunden din ser deg dypt inn i øynene - så er den kanskje på utkikk etter å finne ut om du har en god dag eller ikke. Og kanskje er hunder bedre på å lese dette, enn det vi er?


(Kilde: Müller, C.A., et al. (2015). Dogs can discriminate emotional expressions of human faces. Current Biology, 25, 1-6.)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar