torsdag 31. august 2017

Tasja har blitt en del av flokken

Da har det gått en uke siden vi hentet Tasja hjem til oss. Det har vært en begivenhetsrik uke - for både hunder og mennesker. Av 8 netter, så har hun sovet gjennom 6 av dem. En natt ble hun vekket av at katta Kos kom for nært innpå og den andre natta svinset hun oppe litt fordi hun måtte ut - muligens. Jeg var forberedt på noen flere våkennetter, men det har gått greit. Det KAN ha noe å si at hun liker å ligge varmt, og derfor sover veldig godt sammen med Benjamin ♥.Tasja kom til oss onsdag kveld, og allerede fredag måtte hun bli med på sitt første møte - personalmøte på Elverum bibliotek. Tasja sov seg gjennom det meste av møtet, fordelt på to bibliotekarfang. Etter fredagen har hun blitt skikkelig godt vant til Elverum rådhus sin kontorfløy og mange av de ansatte. Hun har deltatt på Rådmannens ledermøte, Kulturs leder- og rådgivermøte, Informasjonsmøte for TV-aksjonen, Lederopplæring og noen andre "småmøter". Og hun sover seg gjennom alle - på fanget mitt. To ganger har hun blitt forvekslet med en håndveske - da hun en time eller to ut i møtet plutselig beveger litt på seg. Ellers så har kontoret mitt for øyeblikket blitt omgjort til et passe rom for en valp som trenger å bevege seg litt, og det er nok av kolleger som nå stikker innom kontoret for å hilse på Tasja.


Selvom Tasja er rooooolig på jobb, så er hun desto mer aktiv hjemme. Bare på den uka som har gått ser vi stor forskjell både på størrelse (hun er en seng- og fang-hund, men vokser snart ut fra fanget!), trygghet og fart. Det skal springes mye - og fort! Inne som ute.

Chantie har tatt godt imot Tasja, og det tok bare et par døgn før de begynte å bli trygge på hverandre og leke sammen. Nå - etter en uke - så har de en veldig god kjemi. Begge inviterer til lek og kan både si nei-takk og avslutte den. De er kjempeglade når de møter den andre (feks etter en jobbdag for Tasja, eller en langtur med Chantie) - og de begynner å nærme seg hverandre i både avslapping og tygging på bein. En gang har Tasja valgt å ligge inntil Chantie i steden for et fang, men utfordringen er at Chantie har masse pels og blir fort varm, mens Tasja har null pels og vil gjerne ligge inni ei dyne eller oppi et fang...


Tasja liker ikke bilkjøring, så etter noen mislykka bilbur-forsøk (noen korte turer har gått bra, men hvis hun begynner å ule, så girer hun seg bare mer opp!) - så har hun nå midlertidig rykket fram til fanget. Godt festet. Planen er å få dette på stell i løpet av helga. Da blir det øving på bursitting i stillestående bil, på ekstremt korte turer med veileder (fra baksetet), samt tilpasset kjøring i forhold til tida på døgnet. Vi har prøvd med både godbiter, kong fylt med leverpostei og tepper, men når stresset blir for stort så "enser" hun det ikke i det heletatt - og dermed må vi rykke litt tilbake til start.

I sitt korte liv her hos oss så har hun rukket å hilse på mange folk - og en del hunder. I går var hun med på sitt første uformelle hundetreff hvor hun møtte både Truls, Lotta og Asbjørg. Tidligere i uka har hun møtt Iron og Billi. Og det går bra! Hun er litt skeptisk og reservert ovenfor noen i starten, mens andre går hun rett bort til. Det viktige for meg er at hun får BARE gode møter - med både mennesker og dyr nå de første ukene. Disse første ukene kan nemlig prege hennes forhold til hunder og mennesker resten av livet.


Det er artig å se hvordan Chantie er blitt en klok og oppdragende storesøster. Når Tasja gjør noe ulovlig (stjeler sko, biter i sofahjørner, graver i gulvtepper o.l.) så er Chantie der med en gang og sier ifra om at dette er ikke greit - høgt og tydelig. Og Tasja forstår - i hvert fall en liten stund. Tasja har heller ikke noe herjebehov med oss - for det tar Chantie seg av. Også det å være utsatt for biting (som var veldig, veldig intenst og langvarig med Chantie) slipper vi som tobeinte helt unna. I hvertfall så langt. Chantie tar av for det.


Og jeg ser at Chantie får utløp for mye av sin oppsamlede energi sammen med Tasja. Det er viktig for meg å opprettholde all aktivitet med Chantie - så vi går turer, trener og koser like mye som før. Men jeg merker at Chantie virker mye mer fornøyd i det daglige - nå når hun har fått selskap i Tasja.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar