lørdag 21. oktober 2017

Smarte og dumme hunder

Jeg hører ofte folk si at hunden deres er skikkelig dum - eller for den del ordentlig smart. Men er dette rettferdig ovenfor hundene våre? Hvordan defineres en smart eller dum hund? Hva gjør hunden din til dum eller smart? Er den dum som ikke forstår ordene du forventer at den skal forstå? Til tross for at hunder i liten grad kommuniserer med lyd - eller på norsk? Er den smart fordi den lærer det du vil den skal lære fort? Eller fordi den er kreativ og utforskende og derfor raskt finner ut av det vi vil den skal gjøre?

Vi bedømmer hundene våre grusomt urettferdig - fordi vi bedømmer dem ut fra menneskelige krav, egenskaper og muligheter. Jeg vedder på at mange av de som sier og TROR de har en dum hund - ikke har tenkt på at de har en firbeint skapning som kan lukte veien tilbake til bilen på fjelltur (enda det har regnet en hel time!). At hunden deres kan vekke dem før et jordskjelv eller jordskred kommer - fordi de registrerer små bevegelser i bakken. At hunden deres er superflink til å kommunisere med andre hunder. At den kan lukte om eieren deres utskiller stresshormoner (adrenalin) eller lykkehormoner (endorfiner).

Det er det samme med definisjonen av intelligens hos mennesker. Vi sier at noen er veldig intelligente - feks medlem i Mensa - og da betyr det at de er gode til å se logiske rekkefølger på tallrekker, figurer og matematiske oppgaver. For folk så har vi heldigvis forstått at man kan ha andre typer for intelligens også. Vi snakker om relasjonskompetanse og sosial intelligens.

Mens vi sier at hunder er dumme eller smarte....
Jeg lurer egentlig på hvem det er som har misforstått? ;)

Så - slutt å vurder hunden din ut fra menneskelige egenskaper og "krav". Start med å sett deg inn i hvordan hunder oppfatter, lærer og resonnerer - samt føler! Så vil dere få en mye enklere hverdag og hunden vil få et bedre hundeliv 💜.


Tasja - mynde. En av de "dummeste" rasene har jeg blitt fortalt. Selvsagt bare tull! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar