lørdag 6. januar 2018

Trening for å kunne gå forbi både folk og dyr

Denne våren har jeg bestemt meg for å få orden på dette med passeringer. Dette er noe veldig mange hundeeiere sliter med - og egentlig er det ganske logisk at dette blir problematisk. Mange hundeeiere vil bare "ha en hund" og legger ikke ned veldig mye trening i det daglige. Hjemme og innendørs er jo mange hunder helt ok, dvs de oppfører seg slik vi vil de skal gjøre og det stilles ikke nødvendigvis så mye krav til dem. Mange syns også det er uproblematisk at hunden ikke alltid går pent i bånd. Mange bruker fleksibånd på hundene og lar de få lov til å vimse og surre hit og dit på tur. Og det er jo et helt ok hundeliv og hundehold så lenge det er ok for alle parter.

Hva som skjer i møtesituasjoner

Men så skjer det jo at man møter folk på tur. Og man møter folk med andre hunder. I DEN situasjonen så vil gjerne alle at hunden skal gå pent ved siden av eieren, ikke dra - ikke bjeffe - ikke gjøre utfall - men gå forbi, gjerne helt inntil foten...og det går selvsagt ofte veldig dårlig når den i utgangspunktet ikke kan denne atferden. Den har ikke lært å gå inntil foten til eier, den har ikke lært å styre sine lyster - og eier har ingen innlært måte å få kontakt med hunden sin på. Og ikke minst - hunden har opplevd mange dårlige møter med rykk og stramt bånd, en eier som kjefter og stresser og har faktisk etter en del slike repetisjoner lært at det er slik vi møter andre folk og dyr.
Så - når man skal ta tak i dette konkrete møte-problemet så må man vite at man faktisk skal i gang med ganske mye trening: ikke bare skal hunden lære seg hvordan den SKAL oppføre seg, men den skal også AVLÆRE en atferd den har øvd på i kanskje flere år....

Hvorfor gjør hunden som den gjør

Så hvordan angriper man denne treninga da. Jo, aller først så må vi vite noe om hva som trolig skjer i hunden ved slike møter. Hunder som reagerer får økt stress, økt puls, økt utskillelse av adrenalin og kroppen dens går på et vis inn i en form for "på vakt"-fase. Den gjør seg klar til hva som enn måtte komme - enten den er hoppende glad for å se andre, eller den er skeptisk og litt redd. Den handler ut fra tidligere erfaringer og medfødte instinkter.
Det er derfor viktig at vi forstår at det skjer noe fysisk i hunden - den utaggerer ikke mot andre fordi den tenker den skal være slem og vrang, men fordi det oppstår en situasjon som den tror den må håndtere på hunders vis. Og hva kan vi gjøre? Jo - vi må sørge for at hundens stressnivå ikke blir for høyt, at den har god nok avstand til det som den møter så den ikke må reagere mot den og vi må hjelpe hunden å motstå sine instinkter. Og vi må ha en måte å tilkalle hundens oppmerksomhet på og få formidlet til den at nå skal du ha fokuset på eier og gå pent inntil meg.

Forberedende øvelser man gjør alene

Det krever MYE selvkontroll å sitte med ost på nesa!
Helt konkret så kan man øve på alle deler av passeringa helt alene. Dersom eier og hund ikke kan noen av disse "elementene" nedenfor, så blir passeringer nesten alltid vanskelig. Fordi eier kan ikke formidle til hunden at nå skal den få beskjed om type atferd, nå skal hunden ikke gjøre det som hele kroppen dens sier den bør gjøre - og eier kan ikke be hunden gå ved sin side.

Kontaktlyd - man må ha en måte å få hunden til å komme til oss og å forstå at nå kommer det straks en konkret beskjed om hvordan den skal oppføre seg.

Selvkontroll - hunden må øve på å motstå å gjøre det som instinktivt faller den inn først. Dette er rett og slett trening i "å vente". Vente på å få maten sin/godbiten du har kastet på gulvet inntil den får lov å ta den. Vente med å hoppe ut av bilen til man får lov. Vente med å ta en godbit - så får man heller to.  Godbit på snuten. Ikke springe etter ball når den kastes osv.

Inntil - det å øve på at hunden i kortere perioder befinner seg helt inntil eieren og har fokuset sitt rettet fullt og helt på eier.

Hvordan trene med andre

Enten eieren har øvd inn disse tre delene over eller ikke, så kan man trene passering sammen med andre. Men mangler hunden og eier trening i kontaktlyd, selvkontroll og inntill, så er det enda mer krevende å få det til med andre. Det er alltid fint å ha sine egne treningskamerater fordi man da kan ha fullt fokus på seg og sin hund, man kan teste ut når går det galt og når går det fint - og man trenger ikke tenke på at andre syns man er en håpløs hundeeier eller oppfører seg særdeles spesielt.

Men det er lurt å snakke sammen slik at man vet hva den andre strever med - slik at man ikke forstyrrer hverandres trening.

1. Hold så god avstand til andre at hunden ikke "kopler ut". En hund som har koplet ut lærer ingen ting. Og det funker heller ikke å kjefte. Kanskje må du ha 10 meter til nærmeste hund i starten - og kanskje kan dere ikke gå mot hverandre i det hele tatt, men heller bare være i utkanten av hverandre.

2. Bruk lokkemiddel (godbit/leke/deg selv) som fungerer for å beholde hundens fokus på deg gjennom hele "passeringen" og sørg for at "situasjonen" ikke varer lengre enn hunden kan mestre. I starten går det selvsagt med veldig mye godbit/lokking - for så å kunne trappe sakte ned når det er mulig.

3. Forstå at dette tar tid, men legg merke  til at når hunden er "koplet på deg" så kan avstanden ganske raskt reduseres. Husk at hunden også forstår at dette er en form for trening, og at om du på trening med venner kan passere med 2 meters avstand, så vil en møtesituasjon dagen etter med fremmede på et annet sted være en litt tilbake-til-start-opplevelse for hunden.

4. Tren ofte, men kort. Avslutt treningen når det går BRA! Husk at hunden påvirkes av at også vi blir stresset. Når vi tenker at "Ah...nå møter vi noen, nå blir det et helv...." Så oppfatter hunden det ut fra vårt kroppsspråk, vår utskillelse av stresshormoner, vår bittelille endring i stemmen, at vi holder båndet litt strammere - og hunden blir klar til å "gå i krigen" med oss.

5. Vær bevisst egen væremåte. Senk skuldrene, ha all fokus på egen hund. Lær deg å "lese" hunden så ser du raskt signalene på om møtet vil gå greit eller om du står i fare for å "miste den". Avbryt passeringen ved å snu eller skifte retning om du tror det blir for vanskelig for hunden.

Chantie og meg

Chantie er en border collie-blanding med mye energi og som stresser seg veldig fort opp. Det betyr at jeg også raskt "mister" henne når det koker i toppen. Vi har trent veldig mye selvkontroll og ro-trening, samt en del kontaktlyd og litt for lite inntil-trening. Dvs på et tidspunkt hadde vi en ganske god "inntil"-kommando, men jeg brukte den for lite i treningssituasjoner alene, og for mye bare i situasjoner hvor vi møtte noen. Noe som raskt gjorde at Chantie nå tror kommandoen "på plass" betyr "nå møter vi noen nå må vi være på vakt..." :D Så vi tar ett skritt tilbake i treninga og begynner med ny innlæring og etterhvert et nytt ord for atferden jeg vil ha.

Vi er så heldige å ha en egen treningsgjeng her i Våler - som kan være med oss slik at vi har noen å trene sammen med og trene på. Så jeg ser fram til mange gode treningstimer framover.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar