tirsdag 25. desember 2018

Stol-leken

En av mine favorittleker med hund er stol-leken. I alle hjem fins det stoler av mange slag, og de bare venter på å bli til treningsstativer for hundene våre. Og nå når det er 10-15 minusgrader ute, så er innetrening veldig fint, særlig for de hundene med lite pels. Som Tasja.

Har du en liten krakk så er den fin å starte med. La hunden hoppe/gå opp på den. La den sette frambeina på den. La den gå rundt den. La den sitte på den. Snu krakken opp ned og la hunden stå oppi den. Ikke korriger hunden om den gjør noe du ikke har tenkt, men belønn den heller for initiativet :) En hund som stadig belønnes for sin utforskertrang vil være en hund som er mye lettere å trene.


Alle de samme øvelsene kan gjøres med en stol, men her kommer det jo mange flere muligheter i tillegg. Og stolen kan ikke bare "stå", den kan legges og den kan stå opp ned. Og husk at det er ikke bare å stå oppå stolen som er utfordrende, men å krype under, gå slalåm mellom stolbeina (om hunden er liten og stolen er stor!) osv. Men husk å passe på at hunden ikke skader seg eller blir skremt. Da er det så mye vanskeligere å komme igang igjen.


For å få hunden til å begynne å utforske stolen, så legg feks godbiter rundt på den. Slik at den blir "trygg" på installasjonen. Deretter kan du forsiktig prøve å lokke den til å sette en labb på den. Eller hvis hunden er modigere så kan du jo lokke den helt opp på.

Mine hunder er trent på krakker, stubber, steiner, tømmerhauger, bommer og selvsagt diverse stoler. Det gjør også at de utforsker disse veldig på egenhånd når de skjønner at det er stol-leken vi skal leke. Og de har ekstremt god kroppskontroll etter mye trening.




Mange hunder er ikke vant til å tenke på at de har en bakdel som også må kontrolleres, men det er veldig smart å gjøre hunden bevisst på dette. Fordi når hunden skal gå trapper, smale bruer, over planker, så er det nyttig at den ikke tråkker imellom eller utenfor. Stol-leken er fin trening til dette. Her må de kontrollere både forpart og bakpart for å klare utfordringene. Jeg legger ved en video som viser hvor "avanserte" stol-øvelser litt trente hunder kan gjøre. Og legg merke til at de aller fleste øvelsene "finner" hun på selv. Jeg prøver å få henne til å legge framlabbene på ryggstøtten på stolen, men det vil hun ikke - men hun blir ikke korrigert for det. Jeg belønner henne for alt hun selv finner på, og bare for at hun prøver og utforsker. Altså hun belønnes ikke kun for en "perfekt" øvelse, men for hver gang hun setter labben på en utfordrende plass. På denne måten har jeg hunder som prøver og prøver ulike ting helt av seg selv. Og en hund med initiativ er en tenkende og glad hund! Samtidig som det er mye enklere å lære en hund som utforsker helt nye øvelser også.



Alle hunder liker å bruke holdet sitt - og det er vel så viktig som å gå tur! 5-10 minutter med stol-lek om dagen utfordrer både kropp og hode. Og en hund som får brukt hodet og kropp vil være en fornøyd hund. Og for hunden så er ikke stol-leken noe mindre viktig enn en på-plass eller dekk-kommando. Husk på det! Det er bare vi som eiere som mener vi har viktige og mindre viktige kommandoer og øvelser for hundene våre :) For hundene er alt likt. Så hvorfor ikke trene de med morsomme øvelser, for å gjøre de bedre istand til å samarbeide med oss også når det kommer til de øvelsene som vi mener er viktige.

Så fram med krakker og stoler - og lek!!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar