mandag 26. september 2016

Læringslyst

Når man går til anskaffelse av valp så er man ofte motivert for å tilbringe tid med hunden, trene med hunden, leke med hunden og kommunisere med hunden. Mens valpen er baren noen måneder gammel vil man også erfare at den har begrenset med energi, tålmodighet og konsentrasjon. Allikevel vil den være ekstremt kontaktsøkende, utforskende og ikke minst utfordrende - fordi den er i sin aller viktigste læringsperiode i livet. Man kan sammenligne en valps utvikling, vitebegjær og utforskertrang med et barns. Problemet er bare at vi voksne ofte vil enda mer! Vi har alltid bittelitegranne høgere forventninger enn det hunden klarer å innfri. Vi vil at den skal lære sitt, dekk, bli og gå pent i bånd aller helst i løpet av de første ukene i nytt hjem. Og svært sjelden vil hunden på så kort tid ha knekt koden i vår måte å kommunisere på. Med bare ord og krav til merkelig og for den helt unyttig oppførsel.

I tillegg så er alle raser ulike og alle individer ulike. Noe som gjør at selv om naboens hund kunne masse da den var 4 mnd, så kan det være at min hund trenger lengre tid på å forstå de samme ønskene fra meg. Det kan også være at min hund ikke syns denne greia med "sitt" og "bli" er noe å bry seg om i det hele tatt - og har null motivasjon for det. Det kan også være at naboens katt er såpass interessant at min hund gir fullstendig blaffen i både "sitt" og "se her" fordi jaktinstinktene overstyrer selvkontrollen... Oppi alt dette så blir vi eiere sinte og sure fordi VI mener at hunden KAN dette, men ikke GIDDER. Og dersom man kommer dit at man tror at hunden jobber MOT eieren, så er det på tide å ta en timeout og tenke seg litt om...

Hunder er enkle skapninger, og gjør alltid det som lønner seg for DEN. Det betyr at hvis vi som hundeeiere skal lykkes i trening og opplæring av hunden, så må hunden også mene at det lønner seg for den å finne ut av hva vi vil! Og mens den jobber med å teste ut hvor vi vil med våre signaler - så må den få såpass god og konstruktiv veiledning at den holder motivasjonen oppe til å prøve mer.

Hunder, som alle andre levende vesener, lærer hele livet. De er læringsvillige og nysgjerrige som valper og unghunder, og så blir de ofte litt mer demotiverte og trege med alderen - FORDI vi har sluttet å trene dem. På et tidspunkt så har mange eiere sluttet å trene og oppdra hund - de bare HAR hund. Og fra den dagen så er det ofte ganske mye kjedeligere for hunden. Kanskje kommer eieren dit fort enten fordi hunden kan det eieren mener den trenger å kunne (type grunndressur) eller så kan eieren ha kommet til et punkt der han mener at hunden ikke kan lære mer.

Begge deler er like trist for hunden. En hund vil ikke bare være en hund som man "har"....

For de som trenger litt mer motivasjon for å trene egen hund, så kan man lese litt om hunden Chaser her.  Og det at hunder bare kan trene på en og en ting eller bare i korte korte øyeblikk daglig - er bare tull. En hund som er vant til å lære, til å erfare og til å oppleve vil alltid være sulten på mer!


2 kommentarer:

  1. Får ikke sett videoen om hunden Chaser :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hm...Dersom det er filmen på siden jeg linket til som ikke fungerer så kan det ha noe med nettleseren å gjøre. Det fins en lengre film på youtube av Chaser som du kan se her: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&hl=en&v=KbI13nbDRRI

      Slett