mandag 17. oktober 2016

Du er sjefen - og har misforstått...

Det fins fortsatt en del hundebøker, hundeinstruktører og ikke minst hundeeiere som sverger til at det viktigste du lærer hunden din er at det er du som er sjefen. At hunden skal domineres, at du må hele tida undertrykke den - for ellers vil den klatre over deg på rangstigen. Dette er selvsagt bare tull og tøys - heldigvis. Men huff så godt slik vranglære har satt seg... Jeg møter fortsatt folk som forteller meg at årsaken til at Chantie er så håpløs er fordi jeg har utvist dårlig lederskap ovenfor henne. At jeg må ta henne hardt og holde henne nede - fysisk og psykisk.
Dessverre så orker jeg ikke å ta alle disse "kampene" - med disse folka som forteller meg dette. Men jeg forteller at mitt hundehold baserer seg på etikk, at hunden skal ha det bra - og at vi skal være et godt team sammen. Og DET får man ikke dersom man til enhver tid har en hund som skal fratas all selvtillit, utforskertrang eller initiativ - med harde midler.

Heldigvis så finnes det mye ny forskning og kunnskap om hund - om dyr generelt og om læring. Og jeg tror at for levende individer er dette ganske så likt, enten vi er mennesker eller hunder. Vi har det best når vi er sammen med andre vesener som bryr seg om oss, tar hensyn til oss - og som ikke verken straffer eller ler av oss når vi gjør feil. Slik er det også med hunden vår. I tillegg så er hunder flokkdyr, noe som betyr at de fungerer best i flokk - altså SAMMEN med andre. Ikke for å dominere eller overvinne de andre, men for å jobbe sammen med de andre. Å få til noe fordi man er sammen om det. Tenk på flokkdyr som nedfeller større byttedyr nettopp fordi de jobber sammen i angrepet. Ingen ville fått mat dersom de kjempet for å vise hvem som var raskest eller sterkest - de klarer det kun fordi de samarbeider til minste detalj! Og forskning viser at man lærer best i trygge omgivelser. Når man får lov å feile uten at det gir smerte eller frykt - og man blir oppfordret til å prøve igjen. Individer som får lov å selv finne ut hva som lønner seg (altså ved å få godbit/ros når man klarer det), lærer mye raskere enn de som tvinges til noe de ikke forstå (feks ved å klemme de ned i dekk, eller røske i halsbåndet når de drar). Og hundene er født nysgjerrige og til å ville være sammen med andre.

Slik er våre fantastiske hunder skapt. De trives best sammen med oss - enten det er for å slappe av eller det er fordi det skjer noe. Og forholdet mellom eier og hund kan bare utvikles dersom begge samarbeider! Det betyr at man begge må legge ned innsats i forholdet - og jeg tør med hånden på hjertet si at hundene gjør dette fra de kommer i hus. De fotfølger eieren fra rom til rom, den piper om den blir forlatt bak et stengsel - og de uler dersom du går ut.

Så hvordan skal vi da få den perfekte hund??
Det er ikke noe du får - det er noe du allerede har ❤
Og for å bevare dette så må det være gjensidig tillit og støtte til stede.

Du må gjerne være sjefen dersom du med det mener å være en trygg og stødig eier, som går foran med et godt eksempel. Du er en god sjef dersom du viser vei og gir mulighet for prøving og feiling. Du er en god sjef om du er klar og tydelig i din kommunikasjon når du ønsker noe spesielt, men du må også tåle at hunden kan ha en dårlig dag eller ikke henger med. Kanskje er den kvalm eller har vondt i hodet. Som sjef og venn må man se hele individet - og det hviler et stort ansvar på oss som har valgt å bli hundeeier.

Alt ansvar for et annet individs gode liv er i våre hender. 

Chantie 4 mnd gammel.
2 kommentarer:

  1. Håper og tror at du har misforstått hva det betyr å være hundens leder når jeg leser dette. Dominering og lederskap overfor dyr har ingenting med å være ond å gjøre, det er gjensidig respekt, men der det er viktig å være sjef for oss mennesker. Fordi hunden trenger det, så den ikke selv tar rollen. Hunden er en følger, og det ønsker den å være, så lenge dens leder er rettferdig og snill. Det finnes raser i norge som uten en tydelig leder vil være rett og slett farlige, og eierne av disse rasene må være tydelige ledere for sine hunder. Hadde du satt deg litt mer inn i hva lederskap overfor en hund går ut på, hadde du kanskje ikke vært så negativ. Folk som bor med flere hunder er nødt til å være lederen i flokken, ellers vil det bare bli kaos, og har man barn skal de også være over hundene i rang. Er du din hunds leder vil den respektere deg og leve et godt liv sammen med deg og resten av flokken, alt dette uten tvang som du mener blir utøvd, man kan godt være leder uten noen som helst type straff eller ubehageligheter mot sin hund.

    SvarSlett