søndag 30. oktober 2016

Med hodet fullt av oppsamlet energi

Denne uka har jeg vært på konferanse i to døgn, samt opptatt med andre avtaler den tredje dagen. Dette medfører at Chantie ikke har fått nok utløp for "oppsamlet indre energi" - ettersom hun ikke får trent nok mentalt. Hun har vært hjemme med ungdommen i huset, har fått mat og drikke, har fått både korte og litt lengre turer samt noe leking og kommandotrening - men det er ikke nok for henne. Jeg merker godt på henne at hun nå har for mye oppsamlet energi. Og det kommer til uttrykk ved at hun blir "vill" og herjete inne, ikke klarer å gå pent i bånd på tur og at hun blir ekstra oppmerksom på alt som dukker opp av katter, folk og dufter. Hun "faller liksom ut" og hører hverken på innkalling, smatting (kontaktlyd) eller andre ting jeg gjør for å få hennes oppmerksomhet.

Etter at jeg har vært borte et par dager - så går det fort to, tre dager til Chantie er i riktig balanse igjen. Og det er selvsagt da nyttig å vite at hun ikke "blir vill" fordi hun er slem, tar hevn eller vil straffe meg. Hun blir slik rett og slett fordi hun har masse energi som trenger konstruktivt utløp. Og da er det ikke snakk om fysisk mosjon alene. Det hjelper ingen ting å slite ut en hund fysisk, dersom den oppdemmede energien er psykisk. (Det er selvsagt ikke noe som heter fysisk eller psykisk energi - men det er enklere å forstå når man bruker slike bilder!)

De aller fleste hunder får daglig sine spaserturer eller joggeturer, og dersom eierne er flinke til å ta turen i hundens tempo - lar den få snuse på alt den vil, lar den få følge et spor litt etc - så bruker hunden samtidig mye energi på denne aktiviteten. Ofte forstår ikke hundeeieren hvor viktig denne snuseaktiviteten er for hunden - og drar den heller med seg videre.

For mange hunder vil det være et behov for mer hjernetrim og problemløsing enn bare en spasertur i nabolaget. Og det handler om å prøve seg fram. Når Chantie nå har fått samlet opp energi noen dager, så tar det noen dager å "få henne i balanse" igjen ved iherdig trening. Selvsagt går vi tur, og hun drar og stresser og maser - da hjelper det heller ikke å kjefte på henne. For som sagt - dette er ikke noe hun gjør "bevisst", det bare koker i toppen på henne. Vi går da på ukjente steder, men mange nye lukter. Når vi møter noen så jobber vi hardt og intenst sammen for å gjøre en god passering - og det er krevende for oss begge. For hun har kaos i hodet sitt og masse energi, mens jeg er superstressa fordi jeg vet at passeringen kan ende i bjeffing og utfall. Men for hver gang vi lykkes, så øker selvtilliten hos både Chantie og meg, og det går bedre og bedre. Innimellom på gåturen så tar vi litt konsentrasjonstrening med ulike øvelser. Vi praktiserer blikk-kontakt over litt tid (med og uten forstyrrelser), vi trener på "Hit" (det å oppgi det hun snuser på og kommer kjapt til meg), vi trener på håndsignaler (dvs at jeg gir tegn for hva hun skal gjøre) og vi har litt godbitsøk på nytt sted. Da vi er hjemme så trener vi triks som hun enda ikke mestrer fullt ut - fordi det krever mye tenking. Og etter et par, tre dager så har vi kommet i balanse med energien hennes - og livet er igjen enklere for både hund og eier.

Det er viktig å forstå at hunden har gode og dårlige dager - som oss. Dager hvor hodet ikke fungerer så godt og at energinivå og stressnivå påvirker atferden mye. Det gjør det jo hos oss også! Vi liker helst å tro at hunden er helt lik hele tida, men det er den selvsagt ikke. Den er full av følelser, energi (eller mangel på energi), tanker og hormoner - akkurat som oss. Og også hunden påvirkes av hva den spiser, så dersom det er problemer over tid, så kan et forbytte også være lurt. Det KAN være noe i foret som hunden reagerer negativt på, får vondt i magen av eller rett og slett har problemer med å nyttiggjøre seg. Vi mennesker kjenner jo godt hvilken mat vi har godt av og ikke. Noe mat gjør oss dorske og slappe, mens annen mat får vi mer energi av. Slik har hunden også det.

 Så vi må tåle at ikke alle dager med hunden er like enkel heller - uten at vi legger noe mer i det enn dårlig dagsform eller mangel på konsentrasjon. Ikke ha for mye fokus på de dagene som går i ball for hunden - bare jobb dere gjennom dem og sørg for at konsentrasjonsøktene blir såpass korte at de fungerer for både hunden og deg:) Det kommer alltid en ny dag - med mange nye muligheter.

Chantie har en liten meditasjonsøkt mens hun samler hodet:)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar