mandag 19. juni 2017

Gi hunden valgmuligheter

Gjennom vårt hundehold så har vi gjennomregulert hundens liv. Vi har fratatt den muligheten til å ta enkle valg. Vi har i stor grad passifisert den. Alle individer liker å kunne velge. Det gjør også hundene våre. Gi dem muligheten til å ta valg hver dag! Flere ganger hver dag og du vil få en litt mer nysgjerrig og interessert hund.

Enkle valg hunden kan ta:


  •  om den vil sove mykt eller hard, på gulvet, under noe eller oppi noe, kjølig eller varmt 

Det er viktig at hunden har mange liggeplasser med ulikt underlag, temperatur og skjerming. Dersom hunden "bare får lov" å sove i senga si så fratar vi den muligheten til å regulere ut fra kroppstemperatur, stølhet, trygghet etc. Tenk bare på når du selv vil slappe av litt, noen ganger trenger vi pledd/dyne, andre ganger er det godt å ligge litt på et hardt gulv. Noen ganger har vi vondt i hodet og trenger å ha total stillhet og mørke, andre ganger er det ok å ligge i stua.


  • når den vil ha mat, godbit, tur, være ute og/eller leke
Hunder har også ulik dagsform. Den kan ha vondt et sted, være sliten, være urolig eller bare rett og slett trøtt. Den kan være glad og livlig, oppjaget, irritert eller full av energi! Hvem vil vel ut og gå en 6 km lang tur om ryggen krangler eller du har hatt en dårlig natt?? Eller hvem vil sitte i ro og være stille når man bobler over av energi og pågangsmot? 

  • Hvilken leke vi skal leke med! Eller hva vi skal trene.
Jeg merker godt når Chantie er innstilt på å trene nosework eller agility-øvelser. Noen ganger er hun helt AV, og vil bare leke draleke eller "herje" litt. Konsentrasjonen er dårlig, men energinivået er på topp. Ta hensyn til hunden og ikke velg trening når den ikke er i form til det. Da vil det garantert bli en mislykket trening og dårlige opplevelser for begge.

  • Om hunden skal være med på bilturen eller ikke
Når vi skal på butikken eller gjøre noen ærender og skal ta bilen, så får Chantie ofte velge om hun skal være med eller ikke. Noen ganger vil hun, andre ganger går hun og legger seg. Det er hennes valg! 

  • hvor og hvor lang gåturen skal være
Chantie bestemmer veldig ofte både hvor vi går og hvor lenge vi skal gå. Vi har noen "faste" runder, men innimellom tar hun oss også på helt ukjente steder. Og DET er morsomt. La hunden bestemme både hvor dere går og når det er på tide å gå hjem. Noen dager vil ikke Chantie gå noe særlig annet enn bare ut å gjøre det hun må, og så vil hun inn igjen. Andre ganger kan vi gå et par timer. Sikkert avhengig av dagsform det også.

  • Ikke gidd å kommander hele tida!
Er dere på tur og møter noen og skal prate litt, eller drar på besøk, så ikke kommander hunden til å sitte eller ligge. La den få lov til å vimse litt rundt og snuse og utforske omgivelsene mens dere prater! Det er ingen krise at hunden ikke sitter eller ligger i ro. Den får stimulert sansene sine ved å snuse, se og smake samtidig som eieren slår av en prat. Trolig legger/setter hunden seg ned når den er ferdig undersøkt.

  • Og kanskje det enkleste: La hunden VELGE hvilken godbit den vil ha!
Noen ganger har jeg lyst på potetgull, andre ganger har jeg lyst på sjokolade, is eller lakris. Og det blir ikke det samme å få sjokolade om det er noe salt jeg har kjempelyst på! Slik er det nok med hunder også. Gi hunden flere valgmuligheter når den skal få en større godbit. Det er artig å se at den velger ulikt fra gang til gang. Og kanskje oppdager du at det du trodde var en kjempegod godbit, ikke er noe stas i det heletatt! DET er jo greit å vite når man vil belønne skikkelig:)


I dag har Chantie tatt ut av vaskemaskinen - og etter endt jobb får hun alltid velge mellom et knippe godbiter. Det er morsomt å se hvordan hun vurderer hver enkel før hun bestemmer seg♥


1 kommentar:

  1. Sånngjør vi det for det meste,bra at noen andre sier det er ok.

    SvarSlett