søndag 11. juni 2017

Programmert for harmoni og samhold

Hunder er genetisk programmert for vennlige relasjoner. Hvis man studerer viltlevende ulveflokker vil man se at de stort sett består av familieflokker med barn i ulik alder. Alle flokker med rovdyr er avhengig av gode relasjoner, uten konflikter hvor de ulike flokkmedlemmenes egenskaper utnyttes til det beste for gruppa. Ulvene må kunne samarbeide i jakt og forsvar for å overleve. Vi trodde før at lederen i flokken var aggressiv og bråkete, men nyere forskning viser det motsatte. Det er den som er roligst og har mest autoritet som er lederen. Et dominerende individ ville ha ødelagt for hele gruppa.
Gode relasjoner er derfor livsnødvendig for de som lever i flokk - og hunder og ulver har en rekke ulike signaler og ting de gjør for å styrke de sosiale og følelsesmessige båndene til andre flokkmedlemmer.

Forskning viser at hunder med autoritære eiere, som kjefter, straffer og setter hunden sin stadig på plass - er de som ender opp med hunder som får problematferd og blir aggressive. Fordi denne eieren aldri bygger en god relasjon til hunden. Man bygger ikke relasjon med makt og frykt.

Hundedyr som lever i flokk har mange måter å bygge samhold på. Jo flere "oppførsler" man har som leder til samme mål - desto viktigere er målet for arten. Eksempler på hva hundedyr gjør som ene og alene er til for å styrke relasjonen mellom individene:

- leking: Når to ukjente hunder møtes skjer det veldig ofte at en av dem inviterer til lek ganske raskt. Denne første leken er ikke "sloss-leking" eller "jage"-leking, men mer hopping og dansing for å signalisere ufarlighet.
- viser respekt for den andre: slikking i ansiktet (munnvikene), lener seg inntil, snur bakenden mot den andre, glad logring
- dempede signaler: se bort, slikke snuta si, løfte en framlabb litt, rulle over på rygg, gjespe, klør seg
- dempe aggresjonen i en gruppe/konfliktløsing: hunder går mellom to som er iferd med å havne i konflikt, feks kan hunder splitte to andre hunder som begynner å bli irriterte på hverandre. Hunder splitter også mennesker hvis den tror at det kan bli en konflikt ut av situasjonen. Hunden tolker også nærkontakt som en mulig oppstart til konflikt, så dersom du gir noen en klem - og hunden ruser til for å tvinge seg mellom, så handler det ikke om sjalusi, men om at hunden vil splitte for å unngå at det kan ende i bråk. Hunder kan også springe rundt to som står for nær (mennesker eller andre hunder) for å distrahere, bjeffe eller gjør andre avledningsmanøvre.
- rik kommunikasjon ved hjelp av kroppsspråk og lyder: når hunder er i nærheten av hverandre så går det en strøm av kommunikasjon mellom dem, som vi mennesker sjelden fanger opp. Dette skjer ved hjelp av blikk/øyne, øre, halebevegelser, hvordan hunden står, sitter, ligger, hodebevegelser o.l. Mens vi sier at hundene ikke bryr seg om hverandre, så har de i virkeligheten kommunisert en hel masse!
- berøring: hunder slår ofte med framlabben mot andre mennesker og dyr - noe som kanskje er en "urbevegelse" fra trampinga som valper gjør når de dier. Hunder har også en nærmest umerkelig "nese-mot pels"-kontakt som kan virke som bare er et signal om at "vi hører sammen". Denne touchen gjør hunder også ofte til oss, både for kos, oppmerksomhet og i situasjoner hvor hunden kan føle seg litt usikker og trenger bekreftelse på at vi står sammen i dette litt skumle. Legg merke til det neste gang hunden berører deg med snuten.
. intimitet: hunder sover sammen. Hunder vil gjerne ligge inntil sin flokk. Også oss. Det å være intime, sove sammen, kose er en veldig sterk måte å bygge samhold på! Hvis du avviser hunden din når den søker fysisk nærhet så signaliserer du veldig sterkt at vi IKKE hører sammen, at den må klare seg selv...
- stell og omsorg: når hunden steller andre eller oss feks ved sakte slikking. En studie (Hallgren, A. 2015 Vård hos hund, opublicerad pilotstudie, Järna) viser at jo mer man stryker, klapper og koser med hunden sin, jo mer omsorgsfull blir den tilbake. Nærhet og omsorg fra eier til hund, gir omsorgsfulle hunder tilbake.
- smittende atferd: flokkdyr følger flokken. Når en står opp og springer avgårde, så følger flokken med. Dette for å støtte den som løper. Når du blir sint og opprørt, så vil hunden også bli det - når du oppfører deg aggressivt ovenfor hunden (kjefter og er morsk) så vil hunden også bli det...Dette er også en relasjonsbyggende atferd - og hunden speiler vår oppførsel.
- samordning av oppførsel: flokkdyr må tilpasse seg flokken. De jakter sammen, de hviler sammen - og det er helt nødvendig for at flokken skal overleve. Det er viktig at alle er uthvilt til den store jakten dersom de skal få mat og overleve. På samme måte så ligger hunden i ro når vi er i ro. Når vi beveger oss rundt - følger hunden med. Dette er med på å bygge relasjon - vi gjør det samme samtidig.
- holde flokken samlet: viltlevende rovdyrgrupper er avhengig av at alle individene henger med. I grupper er det noen som er flinke til å organisere jakt, noen er raskere enn andre, noen er gode på å passe barn, noen er mer omsorgsfulle enn andre etc. I en flokk er alle individer gode på noe - og alle trengs. Det samme gjelder hund i familien. Hunden vil at flokken skal være samlet mest mulig, og mange hunder er livredde for å være igjen alene. Det at flokken forlater en er noe av det verste som kan skje...feks hver dag når vi drar på jobb. Om man er ute på tur sammen og skiller lag, så vil også det være kritisk for flokken - mener hunden. De fleste hunder blir veldig urolige av det og vil i det lengste forsøke å bringe alle sammen igjen,
- passe på de svakeste: hunder passer på valper og skadede flokkmedlemmer. Det handler ikke om sjalusi, men om omsorg og ivaretakelse. Senere forskning har vist at hunder har et instinkt for å passe på de som "ligger nede" - dvs som ligger vannrett, enten man er skadet eller sover. Noen har opplevd at hunden "vokter" feks når man ligger på sofaen eller i senga. Det er et instinkt som våkner i hunden som sier at den må passe på deg fordi du er spesielt sårbar når du ligger nede. Oftest er det nok at du setter deg opp - så går det over og hunden er igjen "seg selv".


Denne oppramsingen viser hvor viktig samhold, relasjon og positiv omgang er for hunden din! Ingen som "skjemmer bort" hunden sin ender med aggressive hunder! Anders Hallgren har gjort noen undersøkelser og det viser seg at menn noe oftere får problemer med sine hunder enn kvinner gjør. Dette dreier seg om hunder som blir aggressive mot andre hunder. Årsaken er trolig at menn oftere opptrer autoritært ovenfor sine hunder: de stiller for strenge krav og bruker straff og sinne som metode. De bygger ingen god relasjon. Det viser seg at du har større sjanse for å få en hund med problematferd dersom du har fått det tidligere også. Noe som er med på å underbygge at det er eieren som handler feil ettersom vedkommende ender opp med aggressive hunder gang på gang...

Hvordan man behandler sin hund har mye å si for hvordan hunden blir mot andre. Og nøkkelen til en lykkelig hund er en god og kjærlig relasjon! 




(Dette innlegget er skrevet etter å ha lest boka: Nyckeln till lycka: att motverka social stress hos hundar av Anders Hallgren. Utgitt i 2016. Boka inneholder to sider med referanser og det er disse jeg henviser til i artikkelen.)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar