torsdag 12. april 2018

Kompetanse på aggressiv atferd hos hunder

Denne helga var den siste av tre samlinger med den britiske veterinæren og atferds-spesialisten Amber Batson. Jeg har lært inngående om hvordan hjernen fungerer, hvorfor smerte, stress og frykt gir aggressiv atferd - og viktigst av alt: hvordan vi som hundeeiere kan hjelpe hunden til å få et bedre liv med oss. For det viser seg at villhunder i India ikke har aggressiv atferd, til tross for at de går fritt og "gjør som de vil". Mange ville trodd det da ble konfrontasjoner, slåssing og bråk når de møtes. Men det blir det ikke! Det betyr at hunder som lever slik de selv velger - bråker ikke med hverandre. Det er jo noe å tenke over når vi som hundeeiere opplever at veldig mange har aggressive hunder, hunder som utagerer eller som ikke liker andre hunder eller folk....Kanskje det er VI som feiler på noe vis?



Det er mange årsaker til at hunden viser aggressiv atferd. I hovedsak (veldig, veldig enkelt forklart) så handler det ENTEN om frykt/smerte (følelser som oppstår umiddelbart der og da) eller naturlig rovdyratferd (fange byttedyr, drepe byttedyr). For oss mennesker er det kanskje vanskelig å se forskjell på disse aggresjons-typene, men det er helt vesentlig å vite hva som trigger hundens atferd -for å kunne behandle det. Fordi det som skjer inni hunden, i hjernen på hunden og i resten av kroppen (biologi/kjemi) er helt forskjellige ting ut fra om det er rovdyratferden eller frykt/smerte som forårsaker atferden.


Og for å si det enkelt: sinne, vold, det å "dominere", ta hard, "sette på plass" en aggressiv hund fungerer ALDRI. Det fungerer der og da -fordi hunden frykter for livet og ikke har noen annen mulighet, men hunden blir ikke kvitt frykten eller smerten ved at eieren i tillegg er slem...Den blir bare enda mer redd, får enda mer vondt og i tillegg opplever den at eieren - som den er totalt avhengig av - er en som gjør hunden vondt, som hunden ikke kan stole på, som hunden stadig må være på vakt ovenfor fordi den forventer smerte...

Det er helt andre virkemidler som skal til! Og det fantastiske er at når vi eiere får kunnskap om hva som skjer i kroppen på hunden når den utaggerer, hvorfor den bjeffer og glefser - så kan vi faktisk komme oss (og hunden) ut av denne vonde sirkelen. Det krever at vi tilegner oss en viss menge kunnskap om hvordan hundens hjerne og kropp fungerer (og det artige er jo at dette gjelder oss mennesker også), at vi gjør noen endringer i våre rutiner og hundens hverdag - og at vi forstår at det tar trolig noen uker.


Det som er vondt å tenke på er hvor mange hunder der ute som blir "tatt hardt" av eierne sine. De blir kjeftet på, ristet, røsket i halsbåndet (som gir store skader!) og straffet med bur, alenehet og andre grusomme straffemetoder - for en atferd som vi burde forstått har en årsak. Dessverre er vi mennesker for dårlige til å lytte til hundene våre, tolke de signaler de hele tida sender ut - og å gå i oss selv for å tenke på om vi behandler hunden vår som et verdig, levende vesen. For de har de samme følelsene som oss, de får like vondt i halsen som vi får om vi hadde røsket til i halskjedet så hele kroppen ble slengt avgårde, de kjenner like godt som oss på avvisning, frykt og frustrasjon over å ikke få dekket sine grunnleggende behov.

Men det som er fint å tenke på  - er at JEG har fått ganske så mye kompetanse på dette nå. Etter 36 timer med undervisning, flere caser og flere eksempler. Jeg håper at jeg kan hjelpe til å gi noen hunder et bedre liv. Og også eierne:)


Bildet er tatt av Innlandet hundesenter, siste samling.







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar