mandag 27. august 2018

Ikke bare ørebetennelse

For et par uker siden oppdaget jeg en kveld at jeg synes Tasja klødde seg mer enn vanlig. Slike tanker starter som en følelse og en antakelse, uten at jeg helt kan forklare det. Jeg sjekket øret, siden på hodet og halsen, men kunne ikke se noe uvanlig. Jeg tenkte at ettersom hun jakter så mye veps og humle så kunne hun godt vært stukket av noe. Jeg fulgte med på atferden hennes dagen etter - og til kvelds dag to var jeg sikker: jo, hun klør seg en god del mer på høyre side av hodet/hals, og det begynte å bli irritert hud der. Så dagen etter var det bare å ringe veterinæren.
Jeg har en flink og imøtekommende veterinær - som ordet så vi fikk komme samme ettermiddag. Da hadde Tasja vært alene hjemme og fått klødd seg enda mer. Såpass at hun var blitt litt rød på siden av hodet også.
Veterinæren kunne raskt (etter en grundig sjekk) konstatere ørebetennelse. Men det sluttet ikke der. For det som i "gamledager" bare var en ørebetennelse, viste seg nå at hadde en årsak! Hunder kan få ørebetennelse på grunn av en rekke årsaker. Dette visste jeg ikke. Blant annet så kan det være en indikasjon på at hunden er allergisk. For eksempel mot husmidd (også kalt sengemidd), pollen, fôrallergi. I tillegg kan ørebetennelse komme av fuktighet, trekk, fremmedlegemer og mye annet. Sjekk her for en god årsaksliste. Noen hunder er selvsagt mer disponible for ørebetennelse enn andre, rett og slett pga ørefasong.
Og betennelsen og kløen eskalerer fort. Så ser du at hunden klør såpass at du legger merke til det, så ring veterinæren. Med en gang! Halvannet døgn her var nok til at hun klødde seg så hun ble nuppete og rød.

Veterinæren undersøkte Tasja, og sa at hun er litt lett rosa under føttene. På huden. Dette kan være et tegn på begynnende allergi, og en vanlige allergi hos hund er altså husmidd. Eller sengemidd - som vi kaller dem. Tidligere trodde man at senga var full av lopper og midd, mens nyere undersøkelser viser at dette er bare en myte, heldigvis. Men Tasja elsker å ligge i senga til sønnen, helt under dyna - med hele seg. Hver natt. Vi har lenge snakket om at vi burde venne henne av med dette, ettersom det ikke gir sønnen (på 18 år) like god søvnkvalitet hver natt....Tasja ligger ikke alltid like stille - men flytter på seg. Er nede for å drikke litt og strekke på seg. Og så krabber hun under igjen - og da skal hun ligge helt inntil. Gjerne oppå - sengekameraten. Veterinæren anbefalte å avslutte denne samsovinga, for å forhindre at Tasja utvikler allergi pga husmidd, og vi fikk enda en grunn til å legge om soverutinene til hund og sønn. Mest pga at hun er for stor og urolig til å ha i senga, mens veterinærens anbefaling for å forhindre allergi var utløsende faktor for å ta grep.

Men først måtte vi jo kunne gi Tasja et godt nok alternativ til sønnens kroppsvarme og seng. Det fant vi på nettet - og etter å ha sjekket lommeboka lenge og vel - ble det bestilt en hule-seng til Tasja. Stor, dyr - men i god kvalitet. Da denne ankom tre-fire dager etterpå, var jeg veldig spent på om den ville falle i smak. Jeg trengte ikke lure lenge på det....




I skrivende stund har hun blitt behandlet med øredråper i snart to uker, og det er slutt på kløinga. Og hun har tilbrakt to netter i "bollen", isteden for med sønnen. Det er ikke helt frivillig, men når døra til soverommet er stengt - og hun har stått utenfor en liten stund - så tusler hun inn i "bollen" sin og legger seg. Hun ligger her også på dagtid - og det viste seg at det var plass til både Tasja og Chantie inni her. Men Chantie er raskt ute igjen - fordi det blir altfor varmt.
Sønnen har hatt to netter med sammenhengende søvn - og er fornøyd med det!



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar