søndag 1. mai 2016

Enkle aktiviteter for lykkeligere hunder

Noen sier at de verken har råd, tid eller interesse av å aktivisere hunden sin. De har bare skaffet seg en turkompis eller en familiehund. Men vi liker jo å drive med forskjellige fritidsaktiviteter, vi spiller spill og svarer på quiz, trener, går på kurs for å å lære noe nytt, løser kryssord eller strikker. Hunder er avlet fram for å vokte, jakte, apportere eller søke. Våre familiehunder har selvsagt alle disse instinktene, og derfor også et behov for å bruke både kropp, sanser og hode. Dersom vi vil ha en lykkelig hund så må vi sørge for at vår hund får mulighet til å bruke sine egenskaper og instinkter - og gjerne også utfordre de på noen mentale øvelser som gjør at de må utforske og teste ut hva vi prøver å få de til å gjøre.

Dersom man mener at tida er for knapp til å legge inn noen mentale eller kroppslige øvelser i løpet av dagen, så 1) burde man ikke ha hund! 2) så får heller den daglige trimturen (med eller uten hund) kortes ned på.

I skogen

Har man tilgang til skog er det mange muligheter. Hunden kan balansere på veltede trær, balansere på stubber, hoppe over eller krype under. Man kan ta med godbiter og kaste ut over et begrenset område og la hunden søke etter de, eller henge pølsebiter på greiner til en busk. 

 
Chantie balanserer på stubbe


Søking etter godbiter

Under stokk


 
Balansering på stokk

'
Oppe på snøklump

Dersom man har litt tålmodighet så kan hunden også erfare og lære hvordan man ordner opp dersom hund og eier går på hver sin side av en hindring, feks. et tre. Begynn med mye kortere bånd de første gangene, og la hunden ordne opp selv. Ikke kommentere eller forsøk å dirigere - hunden vil raskt begynne å utforske området den "står fast i" og de første par gangene vil det kanskje bare være flaks at floken løser seg. Men etter tre-fire fastgåinger vil den snart forstå at den må følge båndet tilbake.

Innendørs - hjemme

Inne er det massevis av muligheter for å aktivisere hunden. Bruk møbler og lær den å gå under stoler, over stoler, oppi pappesker, rundt deg selv, mellom beina dine etc. Kun fantasien setter grenser. tomme dorullhylser kan brettes i begge ender med en pølsebit inni - og så gjemmer man den. Da vil hunden først måtte søke den opp og deretter destruere den. Pappesker er også fine å lukke igjen med noe spennende inni. 
Godbiter kan gjemmes rundt-om-kring, men hunden kan også søke etter andre ting, feks te-poser. Da er det selvsagt viktig at hunden vet den bare skal finne og ikke spise opp i samme slengen! Tomme plastflasker (ketchupflasker eller andre med litt stor åpning) kan det puttes harde godbiter inni - og hunden har aktivisering en stund for å få de ut. Enten ved å rulle og kaste de rundt - eller ved å destruere....


Tom tørkerull med godis inni

En litt mer avansert form for godis i flasker. Her hadde Chantie jobb leeeeeenge de første gangene. 

I hagen

I egen hage er det også mange muligheter. Sleng godbiter utover plenen og la hunden søke de opp selv. Sett utover noen "skumle" og ukjente ting som gammelt bildekk, en brettet presenning, en trillebår oppned, gamle blomsterpotter osv og la hunden snuse og utforske. Kanskje tør den å trå på noe av det etterhvert? Det kan også være interessant å se om hunden vet hvor den plasserer alle fire beina sine - så la den gjerne gå gjennom en stige som ligger på bakken. Og husk: ikke tving eller push hunden - den skal gjøre det av egen fri vilje! Og belønnes når den våger noe den ikke turte med en gang:)


Chantie har avansert i stigeøvelsen - og har fått en vanskeligere stige å trå i.

 Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar