lørdag 21. mai 2016

Hunder trenger også spennende mat

Munn - kjeve - mage

Hunder har 42 tenner som har som funksjon å hakke og knuse, ikke tygge som vi gjør. Hunder har få smaksløker, ingen fordøyelses-enzymer i spyttet og de har høgt syreinnhold i magen. Veldig forenklet forklart betyr dette at hunder SLUKER maten for det er ingen grunn til at den skal være lenge i munnen. Magesekken til hunden er skapt for å spise alt på en gang og deretter skal de legge seg rolig en god stund og fordøye. Vi mennesker har fordøyelses-enzymer i spyttet, noe som gjør at det er viktig for fordøyelsen vår at maten tygges og bløtes godt opp før vi svelger. Pga den sterke syra i magesekken til hundene, så "dør" alt "levende" de får i seg, noe som gjør at de ikke blir dårlige i magen selv om de har spist noe ekkelt...Feks noe de finner i grøfta. Og også bein løses opp i hundemager.

Hunder skal ha noe å gnage på (kjøtt og bein) for å holde tenner og munn rein og frisk, og også fordi gnaging er en beroligende aktivitet som utløser lykkefølelse og glede.

Matens funksjon

Vi spiser når vi er sultne, og det samme gjør hunden. Men hunden får nødvendigvis ikke mat når DEN er sulten fordi vi har innført faste spisetider for dyra våre. Det er ganske kjip å gå sulten til kl. 21 dersom sultfølelsen dukket opp allerede kl.16. Dyr som selv finner sin egen mat spiser ikke nødvendigvis kl.8 og kl.20. De spiser masse da de får tak i et byttedyr, så er de kanskje mette leeeenge før de igjen trenger ut å jakte. Hundene våre forbrenner jo også ut fra hva de har gjort. Dersom de har løpt mye, vært redd lenge, frosset eller har vært "kjempegiret" pga en løpsk tispe i nærheten (om man har hannhund) - så vil de ha brukt mye mer av kroppens energireserve enn om de har ligget og sløvet i sofaen halve dagen. Derfor bør vi kjenne hundene våre så godt at vi forstå når de trenger litt mer mat enn vanlig eller til et annet tidspunkt enn det faste. Noen hunder er så inngrodd i at de får mat på to bestemte tidspunkter at også dette blir et problem for både hund og eier. Kanskje litt variasjon bare er sunt?!

Hva kan vi gi hunden?

Mange hunder får kun tørrfor gjennom hele livet. Forprodusenter markedsfører sine tørrforprodukter med at de inneholder alt en hund trenger - og at de får finere tenner av det. Andre sverger til råforing med kjøtt, fisk, bein, vom etc. Ikke alle syns det er like enkelt å ta med seg rått kjøtt når man tar med hunden på helgetur. Men man må jo ikke velge enten det ene eller det andre, man kan fint kombinere.

Chantie spiser  tørrfor hver dag, men jeg forsøker å supplere med noe annet godt så ofte vi kan. Dette fordi jeg faktisk tror hun har stor glede av å spise forskjellig mat (som de fleste andre levende vesner!), fordi hun også smaker at noe er bedre enn noe annet og fordi jeg tror det er godt for kropp og sjel. Chantie elsker kalkunpølse, fiskepudding og pannekaker. Det er veldig tydelig å se at dette er mye bedre enn leverpostei, ost og kokt skinkepålegg. Men alt er såpass godt at det fint kan brukes til treningsgodbiter og belønning.

Ellers så får hun rått egg (med skall!), rå fisk (bør ha vært frosset i 24t først), rått kjøtt både fra fugl, ku, svin og sau. Hun får også bein, men da er det avgjørende at beinene ikke har vært varmebehandlet eller det er saltet/røkt osv. Bein som har vært varmebehandlet vil splintre opp og kan skade tarm og magesekk OBS OBS!!! Svine- og lammekoteletter som er i ferd med å gå ut på dato (50% prisavslag ofte!) er digg. Man bør også En hund som ikke er vant til å spise bein bør man holde øye med de første gangene. Noen av de verste slukerne kan la være å tygge, og det er ikke bra. I tillegg vil de fleste hunder bli litt løse i magen dersom de ikke er vant til variert kost eller bein. 

Dersom man er litt redd for å gi noe galt, så selger flere dyrebutikker poser med frosne kalkunhalser, kyllingvinger og andre rå godbiter. Jeg startet med slikt for å være på den sikre siden. Det er uansett lurt å begynne forsiktig når man endrer på dyrs kosthold. Og man må være obs på at hunder er ulike og spiser ulikt. Start alltid forsiktig - og vær alltid til stede med hunden når den spiser. 

Dersom man vil lese mer om dette så kan jeg anbefale disse sidene:
Dogs first

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar