fredag 18. mars 2016

Hva oppfordrer du EGENTLIG hunden til?

Når man skaffer seg hund så er de fleste veldig mottakelig for råd, tips og gode innspill. Og det mangler ikke på det. Noe av det viktigste man lærer er dette med å gi hunden god tilbakemelding. Hunden "belønnes" når den gjør det vi ønsker den skal gjøre feks ved godbiter, ros ("Braaaaa!" - med lys stemme), klapp og lek. Det er ikke noe vanskelig for oss å huske på dette i trenings-situasjoner. Men hva med de tilbakemeldingene vi gir hunden utenom trening? I det daglige. Hvordan oppfører vi oss da? Bedriver vi vranglære?

Tenk på hvordan du selv oppfører deg i noen vanlige situasjoner. Hender det at du snakker til hunden? Feks ved middagsbordet - dersom hunden sitter litt unna, men stirrer og sikler. Eller dersom hunden kommer borttil deg og setter seg inntil. Blir den klappet? Sier du "Du får ikke mat nå" - med mild stemme? Når hunden kommer bort til deg og "maser" på kos, får den kos? Alltid? Eller bare innimellom? Blir du noen ganger irritert når den kommer? Mens andre ganger klapper du?

Når hunden har vært hjemme alene og du kommer hjem. Kommer hunden hoppende mot deg og nesten river deg over ende? Hva gjør du? Ser du på den, koser og klapper og snakker med mild stemme om "stakkar, har du vært aleine hele dagen du da?!". Er vi like glade for den samme oppførselen når vi kommer hjem med tynne strømper, eller hendene fulle av handleposer? 

Husk på at for hver gang hunden får "positiv respons" på en oppførsel, så vil den selvsagt lære at dette er "riktig" oppførsel. Og at dersom den får "positiv respons" på en oppførsel INNIMELLOM, men ikke alltid, så vil den fortsette med oppførselen helt til den igjen oppnår positiv respons. Jmf deg selv og feks Lotto. Man prøver og prøver fordi en gang må den jo gå inn!

Ro-trening

Så: Dersom du ønsker at hunden skal være rolig inne, så husk å kose og rose når den ligger aleina på gulvet og slapper av. Ikke vent til den står opp for å klenge på deg. Gå bort til den og kos og klapp (dersom den liker det da) noen minutter etter at den har roet seg ned, feks etter lek eller et måltid. Gjenta dette flere ganger, men selvsagt ikke når den sover. Kun når den ligger våken og observerer. Slik vil hunden forstå og bli vant til at det vanker kos og god oppmerksomhet når den er rolig. Det MÅ ikke skje noe for at den skal få oppmerksomhet.  
(Easy-peasy 3)

Hvilke situasjoner og hvilken oppførsel "belønner" vi?

Tenk nøye over når du snakker til hunden - hva gjør den, og hva tror du den oppfatter at den får ros for? At den tigger? At den er stressa? At den er redd? At den nettopp har skremt katta? Når den møter noen på tur og anspent? Når det kommer noen og den tar fullstendig av? "Trøster" du når du tenker den ikke har det bra - feks når den er redd tordenvær eller dere snart skal inn til dyrlegen? Lærer den da at den følelsen den har, den reaksjonen er riktig? Muligens.

Selvsagt skal man både snakke til hunden og kose den, men ettersom hunden lærer gjennom assosiasjon - så kan det være lurt å tenke på hva vi faktisk oppfordrer den til i det daglige. Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar