onsdag 24. februar 2016

Hundens eller menneskets tur

Ut å gå tur for hundens del - eller for å dekke eget behov?

Her i landet er vi opptatt av å gå tur, enten vi har hund eller ikke. Mange skaffer seg hund med begrunnelsen at man da i hvert fall kommer seg ut uansett vær og føreforhold. Men det er forskjell på tur og tur. Dersom man går tur for sin egen trenings skyld, så bør denne turen skilles fra en tur som man går for hunden skyld. Hvorfor? Jo fordi mennesket og hunden har helt ulikt utgangspunkt for turen - og en helt forskjellig opplevelse. Mennesket vil gå tur for kondisjonens skyld - altså er hastighet og lengde vesentlig. Hunden går sjelden tur for kondisjonens skyld, men heller for å få masse inntrykk via nesa! Dersom man skal ut å gå tur fordi man ønsker å glede hunden - så må man gå en helt annen tur enn når man selv vil komme i bedre form.

Luktesans

Hundens luktesans overgår vår fatteevne! For oss er det ikke mulig å forstå hvor mye info en hundesnute kan ta inn. For eksempel avgir et menneske ca 300 "luktpartikler" og hver enkelt av oss har vår helt egen kombinasjon. Våre luktpartikler kommer fra svetteporer, hårsekker og kroppskanaler. En hund vil kunne gjenkjenne et fingeravtrykk på ei glassplate, tre uker etter at det er satt! Da kan vi jo bare prøve å forestille oss hvor mye lukt og informasjon det er på en helt ordinær luftetur i nabolaget. Og som varierer hver dag! Så selv om vi syns turen er lik og ensformig - dag etter dag- så er det nok ikke det for vår firbeinte venn.

Ulike turer

Jeg går forskjellige turer i løpet av uka. De aller fleste turene er for Chanties del, og da er det hun som bestemmer tempo og innimellom også retning og lengde. Slike turer er ikke noe stress. Formålet er at hun skal få snuse, følge spor, rulle seg i lukter (antar det er det hun gjør!), lete opp gamle matrester og lignende. Slike turer trenger ikke være kilometervis, men de tar ofte litt tid ettersom hun får snuse så mye hun vil overalt. Og hun er mentalt utslitt etter slike turer og rolig resten av kvelden.


Andre ganger er det jeg som skal ha trim, og da er det på med treningstøy og løpesele. På denne måten vet alltid Chantie om det er løpetur  eller snusetur som er på gang ut fra bekledning. Atter andre ganger kan det være at vi skal gjennomføre en litt lengre treningsøkt med kommandoer i løpet av ettermiddagen - og da er treningsvesten på. Dermed vet hun at det er dette som er fokuset denne gangen.

For meg handler det om å være så tydelig som mulig ovenfor Chantie i hva hun har i vente. Det må jo være frustrerende for en hund å bli kjempeglad og forventningsfull når eieren lover tur, for så å oppleve at man ikke får lov å snuse. Eller at hunden i det ene øyeblikket få snuse, og i det neste øyeblikket bli dratt avgårde fordi eieren MÅ videre. Jeg tror det er viktig for hunden å få snuse seg ferdig, å få bruke den tida det tar å få samlet de inntrykkene som hun ønsker - og deretter gå videre når hun er klar.

Jeg anbefaler derfor alle å tenke seg godt om FØR de skal på tur - hva slags tur er det vi egentlig skal på? Er det min tur og mitt behov som skal dekkes i dag, eller er det hundens tur og hundens behov som skal dekkes? Begge deler er nyttig, men kanskje blir det slitsomt for begge parter dersom dette ikke er "avklart" på forhånd. Da vil man fort ende opp med en hund som prøver å lukte (den aner jo ikke når det er lov og ikke) og som ofte opplever å bli dratt videre av en utålmodig eier - som egentlig er på treningstur for sin egen del....

Chantie legger ofte inn en bade- eller lekeseanse på sine turer:)
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar