lørdag 27. februar 2016

Tygging - et grunnleggende behov hos hunden

Pappeske

Det er lørdag og mange har sikkert vært på shopping. Kanskje har du kjøpt noe som lå i en pappeske? Eller du har fått en pakke i posten. Dersom du har en passe stor pappeske, så ikke kast den uten at den har kommet til dobbel nytte! En pappeske med litt godbiter i (pølse, ost, fiskepudding, leverposteibit?) vil gi hunden din noen minutter med hjernetrim og tygging. Hjernetrim fordi den må tenke ut HVORDAN den skal få tak i godbiten, og tyggetrening fordi den mest sannsynlig vil tygge filler av pappesken. Chantie har fått kost seg med en stor, solid pappeske i dag. Det holdt henne sysselsatt noen minutter - og på filmen under her viser hun fram et par teknikker for å komme til godbitene. Bjeffing er et must! :)Tygging

Husk på at tygging er en viktig aktivitet for hunden din. Hunder liker å tygge på ulikt materiale til ulik tid, og alle hunder har et grunnleggende behov for tygging. Når hunden tygger blir den rolig fordi det utskilles endorfiner som gjør at den får det bra. En hund MÅ faktisk tygge jevnlig for å ha det bra. Dette er årsaken til at hunder som har separasjonsangst tygger filler av inventaret: den gjør det for å roe seg ned og for å forsøke å ha det litt bedre. Så dersom en hund har tygget i filler noe fordi den har vært redd og har gjort det eneste den kan for å håndtere situasjonen - så er det ikke bra om eieren i tillegg kjefter. Det gjør vondt verre.

Forslag til ting å tygge på

Hunder klarer fint å skille på ting de har fått lov å tygge på - sett opp mot ting som likner som de ikke får tygge på. Det er derfor ufarlig å gi dem en gammel utgått sko, gamle hølete sokker, en genser som skal kasseres som man kan knyte til en knute. fillete håndklær osv. Chantie har et eget lite gulvteppe som er hennes, og som det er lov å spise på så mye hun vil. De andre gulvteppene i huset er selvsagt forbudt. Alle former for pappesker (melkekartonger, skoesker osv) er digg, det samme er tomme yoghurtbegre dersom man vet at hunden ikke spiser småbiter. Først slikkes begeret, deretter makuleres det.

Noen hunder er dessuten veldig glad i pinner, røtter og annet man kan finne ute i naturen, men vært obs på at de også kan få flis i tannkjøttet, eller pinnene kan kile seg fast på tvers i munnen. De bør derfor holdes under oppsikt ved slike tyggeleker.

Ellers er det mye å få kjøpt: tyggebein, kong (gummileke til å fylle godbit inni), tauknuter og liknende.


Destrueringa har startet!

Godbitene er ute - og noen må rydde!

Chantie puster ut etter kraftanstrengelsen :) 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar