søndag 24. april 2016

Har du tid til å ha en lykkelig hund?

Hundehold før og nå

Motivasjon for å skaffe seg hund

Mange familier - eller enslige for den saks skyld - skaffer seg hund fordi de har lyst på en turvenn, en vakthund, en lekekamerat til barna eller bare generelt "har lyst på hund". Mange har vokst opp med hund i familien  og minnes hvor trivelig det var. I gamledager var det ikke så mange "problemhunder" og man hørte sjelden om at noen hadde problemer med hundeoppdragelsen. Og hundebur (altså bur innendørs) var ikke oppfunnet enda - heldigvis.
Hva har så endret seg fra da til nå?

Høgere aktivitetsnivå - ensom hund

For ikke mange tiårsiden så nok livet til en familie noe annerledes ut enn i dag. Barnas liv var ikke gjennomorganisert (SFO, fotball, turn, håndball, dans, kulturskole osv) og foreldrene var muligens ikke like opptatt av "å realisere seg selv" som de er i dag. Dette til sammen gjør at dagliglivet i en familie i dag ikke bare består av jobb/skole og hjemmeaktiviteter, men kveldene er ofte også preget av aktiviteter som skjer utenfor hjemmet. Altså enda mer tid borte fra en eventuell hund. Og ikke nok med det - også helgene preges av at noe skjer - som hunden ikke alltid kan være med på. Og totalen blir derfor at en hund i dag blir en hund som må være veldig, veldig mye alene hjemme - uten noen form for aktivisering eller flokktilhørighet... Hvordan blir en hunds livskvalitet av dette?

Hunden er et flokkdyr som trenger å få være med!

Tidligere så var det oftest noen hjemme i huset det meste av døgnets timer, og en hund kunne tusle rundt og være med på det som skjedde. Enten det var husarbeide, gårdsarbeide eller bare det å være med ungene som lekte. Hunden fikk lov å utforske, ta egne valg, vurdere situasjoner som oppsto, trekke seg unna, få være til nytte eller bare ligge og observere livet i familien. Hunden trenger flokken sin for å ha det bra! Og den trenger å føle seg trygg i et fellesskap. I "gamle dager" så var hunden bare hund - og den fikk lov å bruke sine sanser og utvikle seg ut fra egne erfaringer. Det viktigste var at den ikke hoppet på folk, ikke beit og kanskje at den ikke bjeffet så mye - men ellers fikk den bare lov å være seg selv. Hva krever vi i dag?

Dagens krav til en familiehund

I en hektisk hverdag så krever vi i dag at hunden helst skal være i ro (om natta, om dagen når vi er på jobb/skole og om ettermiddagen når vi skal spise, være på aktiviteter eller har besøk osv). Og så vil vi at vi "tar hunden fram" når VI vil gå på tur. Og da skal vi gå en tur i passe raskt tempo fordi det skal kombineres med MIN treningstur. Altså skal hunden følge med meg - og ikke stoppe for å tisse, lukte eller rulle seg... Når vi så kommer hjem så skal hunden igjen være i ro - for da har den fått turen sin... Og dersom den ikke klarer å være rolig for egen maskin, så puttes den i bur. Ute av syne ute av sinn...problem løst for oss - men ikke for hunden! Hvilket liv er det vi tilbyr våre kjæledyr?

En lykkelig hund trenger mental stimulering og valgmuligheter

Det er to ting som stadig påpekes gjennom forskning på hund og det er Mental stimulering og Valgmuligheter. For at en hund skal ha det bra, så må begge disse to være oppfylt. Og gjennom dette vil hunden lære mestring - noe som er avgjørende for å få en trygg og stødig hund. Hvor mye mental stimulering får hunden din gjennom dagen? I et bur? Et bur som ofte er relativt tom og uten mulighet for mental stimulering og valgmuligheter...En hunds valgmuligheter trenger ikke å handle om de store valgene i livet, men enkle situasjoner som hvor(dan) vil hunden ligge (mykt/hardt, høgt/lavt), når vil den gå på tur og når vil den sove? Valget mellom å være inne eller å være ute? Valget mellom å leke eller bare tusle rundt? Det å kunne velge å være nær eierne sine, eller å trekke seg tilbake når barna blir for høglydte i leken. Mental stimulering handler ikke om at vi må stimulere hunden med all verdens dyre hundeleker eller oppgaver, men det at hunden selv får være med og undersøke omgivelser feks. Skal man rydde i garasjen eller uteboden - ta hunden med! La den få tusle rundt og snuse og undersøke! Skal man luke i blomsterbedet - så ta hunden med! Ikke push hunden til å gjøre noe den ikke vil, gi den heller tid til å nærme seg utfordringen i eget tempo. Hunder er nysgjerrige, så før eller siden vil den tørre å nærme seg det skumle. Og ute på tur så gå HUNDENS tur de fleste dagene i uka, og la den bestemme både retning og fart. La den snuse på det den vil, smake på det den finner i grøfta - og la den rulle seg når den har behov for det.
La den være hund <3
Så hvor vil jeg med dette innlegget?

La hunden få et lykkelig hundeliv!

Jeg vil at hver enkelt skal tenke gjennom hvilket liv man tilbyr sin hund - og alle andre kjæledyr! Vi kan ikke la en hund bli redusert til en "bruk/kast"-leke for vår egen del, som vi tar fram kun når det passer oss. En hund er et familiemedlem og trenger å få være det. En hund trenger verdighet og et godt liv - og vi har tatt på oss et stort ansvar ved å gå til anskaffelse av hund. Det er en avgjørelse som skal vare i 10-15 år. 
Ikke forvent mer av en hund - enn at den skal være en hund. Selvsagt skal den forholde seg til husreglene, men man trenger ikke å dressere den ihjel og frata den muligheten til å ta egne valg og gjøre sine egne erfaringer. Hunder som får være med, som får erfare og lære av egne handlinger - vil bli trygge, lykkelige hunder. Og det beste av alt - vi kan alltid tilby hunden vår enda bedre forutsetninger til å utvikle seg, lære og føle mestring.


15 kommentarer:

 1. Så flott at du tar deg tid til å skrive om noe som er så viktig for dyra våre.. Takk som delte dette med oss :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig tilbakemelding:)

   Slett
 2. Svært bra reflektert og skrevet! :)

  SvarSlett
 3. Veldig bra skrevet og så utrolig viktig.

  SvarSlett
 4. Takk for kloke ord. Deler de, jeg 😉

  SvarSlett
 5. skikkelig bra sagt og satt opp. .. en hund må lukte massevis med nye lukter hver dag for å være lykkelig leste jeg en gang.. Og den må være med og få lov til å passe på flokken sin. Og den må vite sin plass i flokken. Jeg hadde fem barn og hund. Om hunden ikke var ute og blei hilst på først av den grunn, så hilste jeg den sist da jeg kom fra jobb. Det gjorde en lykkelig fordi den visste at den var etter barna mine i flokken. For øvrig en fantastisk klok samojed, som lystert alt uten ord, bare med et lite knips og en håndbevegelse, den stod ikke i band, da vi bodde i skogen, ungene var så små at jeg ikke vill de skulle snuble i bandet. Den gikk ikke utenfor den store eiendommen om ikke vi gikk utenfor :) . siden ungene ikke var i barnehage hadde den det som plommen i egget. takk for at du tok fram disse minnene, og de kloke ord. Jeg lurer mange ganger på hvorfor folk skaffer seg hund når de ikke har tid...

  SvarSlett
 6. Jeg kunne ikke vært mer enig. Flott at du setter dette på dagsordenen ��

  SvarSlett
 7. Tusen takk for hyggelige tilbakemeldinger! Jeg er veldig opptatt av at det er VI som må forstå hundens behov, og at det er VI som er ansvarlige for at de får et godt liv. Det er ikke hunden som er problemet - det er vi som ikke forstår hundens behov, språk og væremåte.

  SvarSlett
 8. En viktig, velskrevet og MEGET god artikkel, MEN;

  Da jeg vokste opp var det mange løshunder overalt, og det var på mange måter bra for hundene. Trafikksituasjonen på 50 og 60 tallet var en helt annen enn i dag, og både barn og de fleste hunder hadde en mye større frihet enn nå.

  Ikke desto mindre må vi ikke glemme alle hundene som sto lenket til et hundehus hele livet og stort sett bare så folk når de ble matet av og til.

  Dem husker jeg, og dem var det mange av!

  Jeg tror det blir helt feil å glorifisere hunders liv i tidligere tider uten videre. Mange, mange gikk for lut og kaldt vann og hadde lite med "familien sin" å gjøre.

  På iskalde vinterdager hendte det at de rett og slett frøs ihjel i uisolerte hundehus, om de overhodet hadde noe som liknet et sådant, og banking og mishandling av både hunder og hester var jeg selv vitne til mer enn en gang.

  Men, som jeg sier, en meget viktig og god artikkel er dette, selv om alt slett ikke var "så meget bedre" før!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Espen. Jeg er helt enig med deg også. Veldig mange hunder hadde det ikke bra før i tida, og kanskje særlig pga dette med voldsbruk. Men så var vinklinga mi hvilke endringer har vi gjort med "familielivet" som gjør at hundene blir passive og ikke lengre passer inn. Og som du vet så får man best resultat ved å sette det litt på spissen og bare ha ett fokus. Takk for at du likte innlegget:)

   Slett
  2. Jeg husker også dyr fra barndommen som slett ikke hadde det godt. Vonde minner som har sittet i hukommelsen hele livet.Og nå kan vi jo få inn dyrs lidelser fra hele verden, og det er grusomme ting å se. Kort sagt; menneskene er onde, men ikke alle.

   Slett
 9. Takk❣
  Viktig budskap dette❣
  Deler ❣

  SvarSlett
 10. Fantastisk bra skrevet��

  SvarSlett
 11. Veldig bra skrevet og et viktig budskap til oss som er hundeeiere <3

  SvarSlett