fredag 26. august 2016

Hjemme-alene-hunden Chantie

Da er første skoleuka unnagjort, og Chantie har igjen måtte bli en hjemme-alene-hund. Overgangen for henne er ganske stor fordi hun nesten ikke har vært alene på 9 uker. I hvert fall ikke over flere timer. Allikevel så er rutinene hos oss såpass innarbeidet også hos Chantie, at hun protesterer ingen ting på morgenen når vi drar. Vi har helt faste rutiner om morgenen, og dette er også for at Chantie ikke skal bli for "oppjaget" og stresset før vi drar.

Om å tro det er lurt å slite ut hunden....

Å forlate en hund som er full av adrenalin etter en løpetur eller en skikkelig herjete lekestund er ikke lurt. Noen hundeeiere tror det er lurt å prøve å "slite ut" hunden fysisk før man drar, for da tror man at den vil legge seg å slappe av i det sekund man går ut døra. Dette slår ofte feil. En hund som er full av adrenalin og stresshormoner vil vandre hvileløst rundt etter noe å drive med, og muligens finne noe å sysselsette seg selv med: tygge sko, tygge sofahjørner, spise opp senga si o.l. En skikkelig energiboost like før man drar vil ha helt omvendt effekt. Og hunden vil trenge å finne noe å tygge på for å roe seg ned...
Det beste man kan gjøre for at hunden skal ha en rolig dag, er å gi den en så rolig morgen som mulig. Selvsagt skal den få hilse og logre, selvsagt skal den ut og rusle litt så den får gjort fra seg, selvsagt skal man klappe og kose - men det bør være en rolig stemning. Det hjelper også på om alle andre i husstanden også er forholdsvis rolige - ikke løping eller roping, krangling og slamring med dører.

Om å gjør noe sammen om ettermiddagen!

Om ettermiddagen derimot, er Chantie klar for samvær - og det må vi være også. Har man skaffet seg hund, så er det ikke greit å ikke ha tid nok til den. Og det viktigste er ikke å gå flere kilometer lange turer hver kveld, kaste baller eller trene triks eller lydighet. Det viktigste for hunden er litt av alt, det å få være sammen med flokken sin, det å bli sett og å bli kommunisert med. Ikke tving hunden til å ligge på plassen sin i ro - om ettermiddagen - etter at den har ligget i ro hele dagen...Ikke mas med lydighetstrening når du bare har 5 minutter ledig, og egentlig ikke har tid. Det blir bare en ekstremt dårlig opplevelse for både deg og hunden. La hunden få dilte med i alle dine gjøremål, småprat med den, la den få lukte på ting du holder på med (såpe, møkkete klær, innpakkede matvarer, avisa o.l), la den få være med å ta ut av vaskemaskinen, lappe sykkeldekk eller være med i bilen når du drar på butikken. Før handleturen kan den gjerne få snuse rundt på parkeringsplassen 10-15 minutter før du handler. Da vil den ha fått masse nye inntrykk - og ha tenkt en hel del :)

Dårlig samvittighet

Jeg tror det er mange hundeeiere der ute som stadig har dårlig samvittighet fordi de er for lite med hunden sin. Og jeg tror at det er fordi man definerer "å ha tid til hunden" som joggetur, gå tur, trening av lydighet, LP eller å dra til andre hunder slik at den får leke. Da er man nødt til å bruke kreativiteten litt isteden, og sørge for at det ikke blir så vanskelig å gjøre ting sammen med hunden. Bruk hverdagssituasjoner! Da kan man ha samvær med hunden samtidig som man gjør ting man uansett må gjøre. Chantie har lært å lukke skuffer og skapdører på kjøkkenet, dette er noe hun driver med mens jeg lager mat og rydder ut av oppvaskmaskinen. Chantie kan også ta klær ut av vaskemaskinen, og det gjør jo selve jobben med å henge opp klær morsommere for meg. Hun tar ut - og jeg henger opp. Vips så har vi jobbet sammen i 20 minutter og begge er lykkelige.

Enkle arbeidsoppgaver i hverdagen

Andre hverdagsting hunder kan gjøre: hente båndet sitt før tur, hente skoene til eieren før tur, rydde skoene på plass etter tur, hente håndkle, bære inn avis eller matvarer fra bilen, rydde kvist i hagen, slå av og på lyset og mange andre ting. Og husk at dersom det tar lang tid å få hunden til å forstå hva du vil den skal gjøre - jo mer tid og energi bruker den på å forstå. Og det er jo innlæringsprosessen som er mest krevende for den - så det er bare bra. Men husk at alt skal være lystbetont og morsomt.

Lykke til med hverdagene. 1 kommentar:

  1. Fine Chantie :) Bonnie har fast jobb om morgenen, og det er å hoppe opp i senga til Petter og vekke ham. Dette går hun og venter på, når hun skjønner tida nærmer seg. Etterpå går hun og legger seg igjen.

    SvarSlett