lørdag 4. november 2017

Kloklipp av hund

Det å klippe hundens klør er noe som de aller fleste må gjøre jevnlig. Og noen oftere enn andre. Det er derfor helt avgjørende at dette er en ganske ok øvelse for hunden. Tenk på kloklipp som alt annet du trener hunden din til! Det er noe som må assosieres med noe positivt - og det skal være hyggelig for hunden.
De aller fleste oppdrettere har jobbet med å venne valpene til å få klippet klørne, men det er ikke dermed sagt at dette går som en lek heretter. Det må trenes jevnlig - og vi må sørge for at dette blir en god treningsøkt for hunden med masse godis. For hvis du ikke gidder det - hvis du tvangsholder hunden for å bli fortere ferdig, så kan du fort ende med en hund som ikke liker hendene dine, ikke liker å bli holdt og i verste fall ikke liker å være i nærheten av deg....Og som i hvert fall ikke har stor tillit til deg i andre situasjoner heller.

Aller først: hvor ofte skal klørne klippes?
Og svaret er at det er individuelt ut fra hvor aktiv hunden er på underlag som naturlig sliper klørne, om den graver eller klatrer mye - og i det hele tatt hvor fort klørne vokser. Poenget er at når hunden går vanlig, så skal du normalt ikke høre noe særlig "klikking" fra klørne mot underlaget. Hvis du hører klørne veldig godt mot underlaget - så er de for lange.

Spiller det noen rolle om klørne er lange??
JA! Det er smertefullt for hunden å ha lange klør, fordi hver gang den tråkker ned - og du hører klikket fra klørne - så skyves kloa tilbake i neglrota som igjen gir økt press på leddene i tærne og vridning av tåa som har den lange kloa. Og dersom de går lenge med lange klør, så blir denne feilstillingen av tærne permanent, noe som selvsagt er veldig smertefullt og som vil gi belastningsskader andre steder også. 

Hvordan gjøre kloklippen til noe hyggelig?
Enten du har en valp eller en voksen hund som er redd for kloklippinga, så er framgangsmåten lik. Det handler om å gi hunden gode assosiasjoner til alle ledd i en kloklippe-seanse. Det handler om å bli tatt på beina - noe som mange hunder syns er ubehagelig. Det handler om at noen holder fast ett og ett bein. De handler om selve klotanga som er skummel i seg selv - og det handler om at klotanga faktisk skal klippe i kloa - noe som er både et trykk og et hørbart klikk. 

Begynn med trene på at hunden tåler å bli tatt på beina og labbene. Benytt kosestunder og massasjestunder - når du allikevel koser med hunden så bruk den andre hånda til å nærme deg beina. Gjør det til en vane å alltid kose, stryke og klemme litt på labbene også. Ikke lag noe nummer ut av det - gjør det helt naturlig og rolig. Ikke bare TA rett på labben, men følg strykebevegelsen fra ryggen/sida til hunden, ned langs beinet og helt ned til labben. Ofte vil hundene godta det bedre. Om du merker at hunden ikke liker dette, så bruk godbiter og ros fordi den finner seg i det.

Når hunden tåler at du tar på beina og labbene - så fortsett forsiktig med å holde litt fast i labben og ta på klørne. Husk at man starter med bare noen sekunder først, for så å trene hunden til å tåle dette.

Når hunden er komfortabel med å bli tatt på labbene, klørne - samt å bli holdt litt fast, så er det tid for å introdusere klotanga. De hundene som allerede har dårlige erfaringer med tanga, vil trolig bli litt hysteriske bare av synet av den og springe unna. La klotanga ligge framme over tid. Feks på et bord ved siden av sofaen eller godstolen. Ta gjerne tak i tanga noen ganger, men legg den raskt fra deg. Ikke si noe - ikke gjør noe nummer ut av det. La gjerne hunden lukte på den dersom den vil det. 
Målet er at hunden IKKE skal bli stressa og hysterisk når du holder i klotanga. Dette trengs nok godbit-tilvenning. Hold i tanga - gi hunden godbit. Legg tanga fra deg. Repeter dette noen ganger, slik at hunden assosierer mætti gode godbiter med klotanga. Etterhvert vil den kunne komme løpende når klotanga kommer fram :)

Når du har kommet så langt - at hunden syns det er ok å bli tatt på labbene, bli holdt fast i labben - og det at du holder i klotanga - så kommer neste fase: nemlig å kunne klippe klør. Sørg for at dere sitter godt, at hunden er avslappet og at dere koser dere. Det er lurt å øve på dette når hunden har vært på en lang tur og den ikke er full av energi - men overrask den aldri med dette når den sover. 
Kos og klapp hunden, stryk nedover beina til du kommer til labben - gi godbit/ros. Ta klotanga inntil labben og klipp i lufta foran kloa - legg klotanga kjapt bort og gi godbit. Gjør dette raskt og mange ganger - uten å være borti kloa. Så på den 5. eller 6. gangen så kan du trolig klippe bittelitt ytterst på ei klo. Avslutt med et par tre luft-klipp. Gi godis etter hvert klipp. 
Og avslutt alltid før hunden blir stresset og vil bort! Hvis du klarer dette i starten - så vil progresjonen i øvelsen være så mye bedre. For hvis hunden aldri rekker å få panikk eller bli redd - så vil den raskt slå seg til ro med hele seansen og bare vente på godbitene.

Her i huset så er Chantie veldig redd for labbene sine, og vi har brukt lang tid på å komme rundt med kloklippen. Ofte klipper vi bare to-tre klør om gangen - og ikke alltid er disse på samme labb heller. Men hun finner seg i det - og hun ligger ganske rolig. Her fungerer det best å gjøre det rett etter langtur eller lek og at Chantie ligger på siden og er avslappet. Jeg bruker allikevel alltid noe tid på kos og massasje før jeg tar fram tanga. Og etter kloklippen også så avslutter jeg med godis og kos. Ved å avslutte med kos og klapping, så vet hun at det vanker mer kos og stryking når kloklippen er over. Dermed så stikker hun ikke bare av.

Tasja derimot syns kloklipp er helt ok. Hun er ikke redd for labbene sine og ei heller klotanga. Så hun kan jeg klippe alle klørne på i løpet av veldig kort tid, men hun vil gjerne sitte på fanget.

Hvordan skal klørne klippes?
Dette fins det flere fine nettsider på - og youtube-filmer og jeg linker til noen nedenfor her. Det viktigste er å ta bare litt og litt - og være forsiktig så det ikke begynner å blø. Hunder som har lyse negler er lettere å klippe for der ser du nerven. Chantie derimot har svarte klør, så her må jeg følge godt med. Men så lenge jeg hele tida trimmer de så de ikke blir for lange, så har jeg også god kontroll på hvor korte de skal klippes.


Knarvik dyreklinikk har en veldig informativ og god side om kloklipp, med film og tegninger.
Gentofte dyreklinik har en instruktiv film om hvordan klippe når klørne har blitt for lange.

Slik liker Chantie å ligge når klørne klippes :D

Alle mine blogginnlegg kan fritt deles - slik at flere firbeinte kan få en bedre hverdag.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar