lørdag 7. juli 2018

Ukeskurs og treningsmetoder - vær kritisk!

Sommeren er i gang - og flere hundeskoler arrangerer ukeskurs eller helgekurs. Sommeren er en fin tid for mange hundeeiere å bruke de ekstra timene til hundetrening som man kanskje ikke rekker i en travel hverdag. Mange steder kan hele familien delta på ukeskursene, og det blir en fin ferie også. Sammen med andre hundefolk. Eller bare sammen med andre som ønsker å få litt bedre svung på hundeholdet sitt. Jeg har selv deltatt på slike ukeskurs - og skal avgårde i år i igjen. I forkant av dette så sjekker jeg selvsagt hvilke tilbud som fins. Hvor i landet det er - pris, fasiliteter og selvsagt også hvordan hundeskolene framstiller sine kurs.


Og det er her det begynner å bli komplisert. For flere hundeskoler har litt dårlig informasjon på sine nettsider om hvordan selve treningen foregår. Alle vektlegger selvsagt at resultatet gir en "lydig" hund, men ikke alle er tydelige på veien dit. Det kan være lurt å be om å få vite hvilke treningsmetoder man bruker og hvilket utstyr som kreves for å delta på kurs.

Det viser seg nemlig at når det kommer til utstyr - så krever flere hundeskoler bruk av dressurlenke - dvs strupehalsbånd. Også kalt retrieverkobbel. Og det er her jeg må si at jeg blir veldig forundret. Alle instruktører jeg har sett som krever dette vektlegger at ved riktig bruk av strupehalsbåndet - så er det ikke skadelig for hunden. Noen sier at man ikke får lov å bruke den annet enn i treningssituasjoner og med god opplæring. Og for at man skal få denne riktige og gode opplæringa - så kreves det at man bruker det på kursene.

En strupelenke har ETT formål: å klemme rundt hundens hals slik at den strupes. Og jeg kan ikke forstå noe annet enn at dette er for å påføre hunden ubehag. Ingen levende vesner tror jeg syns det er behagelig eller gøy å bli klemt rundt halsen...Dersom formålet med strupehalsbåndet IKKE er å kvele hunden - så burde man like godt kunne bruke en sele eller et vanlig halsbånd som ikke snurper seg sammen når hunden drar - eller eieren drar.

Jeg har fortsatt til gode å høre ett eneste argument som tilsier at strupehalsbånd har en annen funksjon enn å påføre smerte og ubehag.

Selvsagt sier instruktørene (og hundeeiere som sverger til strupehalsbånd) at en dressert hund drar jo ikke - ergo så blir den heller ikke strupt. Og det er jeg jo enig i - poenget er jo at disse instruktørene/hundeeierne allikevel må bruke strupelenke - de har tydeligvis ingen bedre metoder for å styre hunden sin.

Og hvilken følelse får hunden når den trenes ved bruk av strupelenke? Blir motivasjonen lystbetinget - eller fryktbasert? Hvorfor i all verden ønsker vi å dressere/samarbeide med hundene våre ved hjelp av fryktbaserte metoder? Det er jo selvsagt frykten for å bli strupt/kvalt som er motivasjonen til eieren her..

Dessuten så sier Mattilsynet at det er forbudt å utøve vold mot dyr (Dyrevelferdsloven §14). De utdyper: "Å bite, sparke eller slå hunden, strupe hunden (klemme sammen luftrøret) og å løfte hunden etter hodet, beinet, halen, ørene, skinnet, pelsen eller halsbåndet blir av Mattilsynet vurdert som vold. Andre handlinger som medfører smerte eller fare for skade på hunden kan også etter omstendighetene vurderes som vold, for eksempel harde rykk i halsbåndet, å klype eller dra hunden i nakkeskinnet eller ørene, tråkke hunden på potene med mer." Så dersom du mangler argumenter for å motstå bruk av strupehalsbånd - så henvis til dette. Hundeskoler som krever bruk av strupehalsbånd driver altså i strid med Dyrevelferdsloven.

Så hvis du skal på sommerkurs med hunden, sjekk hvilke metoder hundeskolen bruker. Jeg vil heller gå på kurs hos instruktører som har andre verktøy i verktøykassa si for å få til en "lydig" hund, enn kun ved bruk av kvelning og frykt.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar