onsdag 8. august 2018

La hunden utfolde seg med balanse, bevegelighet og mentalt - daglig!

De aller fleste går daglig tur med hunden sin, men husker du på å utfordre den med tanke på balanse, bevegelighet og mentalt? På alle daglige rusleturer bør man legge inn noen øvelser og hindringer. Og om hunden ikke tør eller mestrer med en gang, så prøv igjen neste gang. Bruk gjerne shaping (belønne hvert steg i riktig retning) for å få det til til slutt. Hunder vil utfordres og de vil belønnes når de mestrer. Husk at veien til målet består av mye tenking og det er dette som stimulerer til videre utforsking og læring! Mine hunder utfordres daglig. Noen ganger er oppgaven enkel, andre ganger mer krevende. Og man kan selvsagt ikke begynne på et nivå som er for krevende eller vanskelig for hunden. Da blir både den og du frustrert.

Balansering på stokker. Vi startet selvsagt på brede, tørre, med bark, lavtliggende stokker - og har jobbet oss til mer krevende stokker: smale, glatte stokker. 


Krabbe under stokker. Vi har øvd ganske mye på "over" og "under", så derfor bruker jeg kun kommando her.

Balansering

Balansering på planker

Stå på stubber. begynner med store stubber - mens Chantie nå kan stå på ganske små stubber. Videre kan de øve seg på å sitte på stubber. Snurre på stubber - og til og med ligge på stubber.


Gå over tømmerstokker (pass på at disse ligger trygt!)


Ligge i skråning. Kanskje ser det enkelt ut, men det er det nødvendigvis ikke. Kameravinkelen lyver litt her.

Sitte i skråning.



Vi leker oss også litt på lekeplasser når det er folketomt. Denne øvelsen her er ikke for hunder som er utrent med balansetrening. Men for Chantie er dette en god utfordring.


Uansett på hvilket balanse-nivå dere er, så husk at det ikke er lov å bli sur eller kjefte på hunden om den ikke mestrer. Dette skal være kun lek og moro - og mestring! Dette skal også være med på å styrke båndet mellom hund og eier, og det kan være nyttig å ha jobbet mye med dette for man kan komme opp i situasjoner hvor det er avgjørende at hunden har god balanse og vet hvor den setter sine fire bein. Det kan skje at dere på en skogstur må forsere en større bekk (på stokker eller steiner) hvor det er fint at hunden har lært seg å balansere rolig, slik at den ikke drar deg med ut i elva. Eller at den må gå på et underlag den syns er ubehagelig. Feks netting, glatt steingolv etc. Da kommer det godt med at man har trent på litt krevende situasjoner, for da kan også den nye utfordringen tas som trening. 

Lykke til!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar