lørdag 20. april 2019

"Så bra at bikkja di setter bikkja mi på plass!! Da lærer den å oppføre seg."

Har du hørt dette? Har du kanskje til og med sagt det? Jeg hører det ofte - så det er ikke uvanlig. Og jeg kan godt innrømme at jeg på et tidspunkt for flere år siden også trodde det var slik hunder ble oppdratt.

Men er det slik du oppdrar barna dine? Er det slik du tenker at ungene lærer å bli greie og omgjengelige voksne mennesker? Å bli utsatt for slemme klassekamerater? Få litt juling?
Vil du at barna dine skal bli "satt på plass" av fremmede gang etter gang - for da lærer de å bli trygge, rolige, ikke-kranglete, fornuftige voksne?
Tror ikke det....

Så hvorfor mener vi at valpen vår "fortjener" å få juling? Eller at den lærer at andre hunder skal vi oppføre oss pent og snilt mot - når de selv opplever at det er farlig og skremmende?

Dette henger dessverre veldig hardt i i en del hundemiljø som fortsatt sverger til teorien om at hunden vil prøve å overta huset ditt, jobben din og bilen din dersom du ikke hele tida "holder den nede" på rangstigen. Noen tror fortsatt at hunden har en misjon i livet - og det er å bli herre over hus og heim. Eller sjef over alt og alle. Dette er FEIL FEIL FEIL!!!


Hunder er ekstremt gode på samhandling og samarbeid - og veldig konfliktsky. Hunder som lever vilt eller i sydligere strøk der det er vanlig at de streifer løs i gatene - er sjelden i konflikt med hverandre. De har alt sitt hundespråk i behold - og kan derfor kommunisere godt med hverandre slik at uoverensstemmelser ikke oppstår. Så hvorfor opplever vi at så mange av våre hunder har aggressiv atferd mot andre? Trolig handler det om at de lever i en litt kunstig setting. De går alltid i bånd med oss på halvannen meters avstand. Vi tvinger dem stadig inn i vanskelige situasjoner med møter med andre som de helst vil unngå. De har ikke fått "snakket språket sitt nok" med andre hunder. De har ikke samhandlet nok med andre hunder i naturlige og frie omgivelser osv.

Hunden hjerne og følelsesliv er skrudd sammen likt som oss. Det er gjort mye forskning de seinere åra som viser at det har et rikt følelsesliv - og at de tenker og planlegger veldig mye. Så hva skjer i hjernen på en valp - som glad og lykkelig ser en artsfrende og løper mot den - når det viser seg at den er bøllete og "setter den på plass"?
Jo - amygdala-kjertelen slår inn for fullt og iverksetter øyeblikkelig en fryktreaksjon. Som hunden responderer på ved flukt, sloss eller frys. Akkurat som vi gjør når vi blir livredde. Og de fleste valper reagerer ved å "fryse" eller hive seg på rygg. Altså blotter strupen og sier "bare drep meg!". Dette er en veldig, veldig skremmende situasjon for valpen - og oppi alt dette står altså vi som eiere og "heier" på den som skremmer livskiten ut av hunden vår....Vi som skal ønsker at hunden skal ha tillit til oss!


Så et slikt møte kan ødelegge mye både for hunden din sitt forhold til andre hunder - men også forholdet til deg. Tillit er ikke noe man kan kreve, men noe man gjør seg fortjent til.


Så neste gang du ser en bøllete hund som "tar" en annen hund - så vær så snill og heller si ifra at dette er høyst ugreit! Det er veldig usunt for hunden som får en skremmende opplevelse, men også dumt for den hunden som oppfører seg bøllete. For den øver jo på å fortsette med sin dårlige oppførsel!

Og vi ønsker vel alle at verken vår hund - eller andre hunder - skal oppføre seg slik?

Noen av oss har hunder som har dårlig oppførsel mot andre hunder. Da må vi jobbe med egen hund - og i hvertfall ikke utsette andres hunder for våre bøller...Det er mange måter å ta tak i dette på, men punkt en er i hvert fall å sørge for at de slutter å øve på dårlig atferd!
Som plageåndene på skolen - som vi ergrer oss over at ingen tar tak i - men som gjør livet surt for andre...







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar