tirsdag 4. februar 2020

Lek motvirker depresjon og stress hos hunder

Hunders hjerne er strukturelt lik menneskehjernen. Hundens nervesystem fungerer helt likt vårt. Et menneske som er deprimert eller veldig stresset har kjemiske og hormonelle endringer i hjernen, og ettersom menneskehjernen og hundehjernen er tilnærmet like funksjonelt, så er dette også likt.
At enkelte hunder er nervøse, bekymrede eller stressa begynner nå å bli allment akseptert. Heldigvis. Men at de kan bli deprimerte tenker vi kanskje ikke på?
Hunders reaksjon ved vedvarende stress eller depresjon er som hos mennesker: dårlig søvnkvalitet, indre uro, dårlig matlyst, tap av vekt, behov for mer søvn, irritabilitet, økt ømfintlighet for lyd/lys, dårlig immunforsvar og ikke minst tap av initiativ og glede.
Hvilke av disse symptomene fanger vi som eiere opp? Legger du merke til om hunden din sover 19 timer daglig, istedenfor 14? Om den bruker litt lengre tid på å spise? At den har mistet glupskheten den hadde som valp? At den har sluttet å leke? Sluttet å være nysgjerrig? At den er mer grinete mot andre?
Jeg har flere gode venner som sliter med depresjon i perioder, og ikke alle "lar det vises" heller. Til tross for at de er mennesker og kan fortelle oss hvordan de har det.
Hunden vår kan ikke det engang!

Stressreaksjoner kommer i mange ulike "former". Vi kan kjenne på stress i forkant av en konkurranse eller opptreden. Da er det fint med stress fordi vi blir mer skjerpet, og kroppen vår er veldig oppmerksom og konsentrert. Dette kaller vi positivt stress, og går relativt raskt over når den utløsende situasjonen er over. Så har vi det stresset vi kjenner når vi blir skremt eller veldig overrasket. For eksempel når en bil kommer litt over i din kjørebane og du lurer på om det blir kræsj eller ikke. Dette er også stress som gjør oss skjerpet og setter kroppen i alarmberedskap. Også her går det ganske fort over etterpå, selv om man kan ha litt hjertebank en stund når man tenker tilbake... Til slutt har vi stresset som varer over tid. Det stresset som er skadelig for både folk og dyr. Følelsen man kjenner på når man utsettes for noe over lang, lang tid - og ikke ser noe lys i tunnelen. Feks krav som stilles til deg i arbeidslivet som du ikke kan innfri, når man bor sammen med noen som er voldelig, når man har vært i krig eller levd på flukt over tid. Det som kjennetegner dette negative stresset er at kroppen produserer cortisol - og er i alarmberedskap over tid. Og dette er en stor påkjenning for kroppen.

Allerede på slutten av 1980-tallet oppdaget Nicholas Dodman ved Tufts universitet at hunder kunne være deprimerte, ettersom de hadde de samme symptomene som deprimerte mennesker. De ga hunden antidepressiva, og det virket! Og etter dette har det blitt ganske så vanlig i noen land å gi hundene antidepressiva ved behov. Problemet har vært at det var vanskelig å "måle" om de var deprimerte/stressede.

Hundens cortisol-nivået henger altså sammen med hundens psykiske helse. Det kan måles både i hundens blod, med en vattpinne på innsiden av munnen eller helt nylig oppdaget: i hundens pels.

Lina Roth ved Universitetet i Linköping ønsket å sjekke om hundens stressnivå - over tid - hang sammen med dens livsstil og aktivitetsnivå. 59 schäferhunder deltok i forsøket, og det var både familiehunder, arbeidshunder og konkurrerende hunder med. Tre ganger i løpet av året ble det samlet inn pelsprøver: i januar, mai og september. Pelsen har nemlig den egenskapen at det lagrer kroppens cortisolnivå, så det er mulig å se om hunden har hatt stressperioder eller rolige perioder. Samtidig fylte eierne ut et skjema for å gi nøye opplysninger om hundens personlighet, deres typiske oppførsel og hundens normale livsstil.

Det kom flere interessante funn ut av denne undersøkelsen, blant annet at hunder som hadde mye positiv samhandling med eieren sin hadde mye mindre sjanse for å oppleve kronisk stress. Hunder som hadde eiere som var enig i utsagnet om at "formålet med å ha hund er bare å ha en god venn" hadde lavere cortisolnivå enn de andre hundene. Et lavt cortisolnivå ble funnet hos hunder som hadde eiere som ofte lekte med dem. Og hos hunder hvor eierne brukte godbiter og leker som belønning i treningssituasjoner. Undersøkelsen viste at hunder som lekte mye med eierne sine er mindre utsatt for negativt stress. Ellers så viste undersøkelsen at

Konklusjonen var altså at hunder som ble lekt med, og ble belønnet/trent med godbiter og leking, hadde et vedvarende lavere stressnivå - og altså mindre sjanse for å bli stresset eller deprimert. Kort sagt vil disse hundene være lykkeligere og i bedre psykisk form.

Så lek med hunden din - hver dag. For hundens psykiske helse!




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar