onsdag 22. januar 2020

Frokosten er servert - med aktivisering

De aller fleste serverer hundens måltider i en matskål. Trolig fordi det er lettvint for oss - og fordi vi selv liker å spise mat fra fat. Vi kan sitte og kose oss ved matbordet og pirke i maten over tid, lese avisa samtidig eller konversere med resten av familien. Men hva gjør hunden når den får mat?
Jo - den sluker maten på null komma niks, og så var den aktiviteten over.
Ville dyr bruker det meste av dagen på å skaffe mat. Det er den aktiviteten de har i løpet av dagen. Og på den måten får de brukt alle sine kunnskaper og kvalifikasjoner. Hvilke kunnskaper bruker hunden vår ved å spise fra matskåla? Ingen. Og hva gjør den resten av dagen - mellom måltidene? Veldig lite, kanskje.
Så hva er alternativet? Gi hunden utfordringer for å få tak i maten sin. Ikke server den i matskål, men la hunden få jobbe for å få tak i den. Det er mange, mange muligheter. For dersom hunden din får mat tre ganger om dagen - og du gjør matsankinga også til en aktivitet, så har du plutselig gitt hunden din en mye mer meningsfylt hverdag.


Gi maten fryst i kong'er (klikk på denne linken for ideer!!). Jeg putter feks inn litt leverpostei eller rått kjøtt, noen tørrfor på midten og lukker den igjen med mer rått kjøtt, leverpostei, ost etc. Det går faktisk ganske mye mat i en stor kong. Og de fleste hunder bruker en god stund på det.
Ha all maten i en tom plastflaske som du lager et lite hull i på siden, slik at flaska må rulles, kastes eller destrueres for å få ut litt og litt mat.
Bruk snusematte. Det kan du lage selv av en gummimatte kjøpt på Biltema og oppklipte tøyrester/pledd. Tøm hele matrasjonen i snusematta. Jeg gjemmer også rått kjøtt i snusematta innimellom. Det blir klinete, men som hundene koser seg med å spise og slikke. Og matta slenges i vaskemaskinen etterpå.
Gjem all maten rundt i huset. Og la den få lete opp en og en bit.
Putt maten i dorullkjerner som du deretter gjemmer. Eller i tomme melkekartonger. som du bretter til klosser. Disse kan også fryses om man vil gi hunden mer utfordring. Putt mat i sokker, ødelagte putevar osv. Det er mange ting som kan romme mat som hunden kan jobbe med.

Gjør hverdagen til hunden din mer givende! Bon appetit:)

Chantie jobber med dagens frokost

Tasja liker å spise i sofaen :P
Og en bivirkning av dette kan være at hunden slutter å stresse rundt foringssituasjonen. Noen opplever at hunden blir veldig stressa i forbindelse med mat. Det kan være fordi den får mat for sjelden og derfor er veldig sulten, fordi måltidet er ett av dagens høgdepunkt for den, frykt for at andre skal ta maten osv. Mens vi mennesker kan bli litt irriterte fordi den stresser og sluker maten på et blunk. Vi vil ofte at den skal kose seg mer med maten, som vi gjør.
Om du så legger om rutinene slik at hunden får litt jobb med maten, så vil mange oppleve at hunden blir roligere. Og det blir ikke en stor matmengde å sluke eller forsvare på en gang. Bare prøv!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar