onsdag 24. mars 2021

Gjør måltidet til en lek!

 
Hunder liker å leke, undersøke, oppdage og jobbe. Og de liker å bruke sansene og ferdighetene sine. Dyr som lever vilt bruker det meste av sin våkne tid på å finne mat. Det er liksom det de har å drive med som er meningsfylt. Hunder som lever med oss har som regel ganske få "arbeidsoppgaver" i løpet av en hverdag. Kanskje gjør den noen triks, går ganske pent på tur og muligens leker vi litt med den eller den leker litt selv. Og det er det. Det er ganske få av deres timer som den har noe spesielt å utføre. Jeg er derfor sterk tilhenger av at vi gjør hundenes hverdag mer meningsfylt for dem. At de skal ha mer å bruke hodet sitt, sansene sine og kroppen sin til. At det skjer mer og at det som skjer er artig og noe de selv liker å drive med. 

 Og da er for eksempel det å gjøre måltidene mer interessante en ganske så enkel aktivitet! Alle hunder vet at de får mat to, tre ganger om dagen. Og til ganske faste tider. Begge mine hunder kommuniserer godt til meg om de syns det drar ut med et måltid. Om jeg da bare fyller matskåla deres så er måltidet over på under 2 minutter. Det som for ville hunder tar kanskje 6-8 timer (å spise det de trenger i løpet av en dag), gjør hunden våre unna på 4 minutter. Mange syns det er slemt å la hunden jobbe for maten, fordi vi sammenligner med hvordan vi ville taklet å slite for å få tak i maten. Men det er en feil og urettferdig sammenligning. For vi har så mye annet å fylle dagen vår med og vi er bortskjemte med at vi bare drar på butikken og handler det vi trenger. 

Så - tenk litt på om du kan gjøre noen av måltidene litt mer spennende for hunden din! Du kan gjemme matskåla på en ny plass og la den søke gjennom huset etter den. Maten kan gjemmes på flere steder i huset. Du kan putte maten inni en lukket eske som hunden må klare å åpne osv. Bare fantasien setter grenser. En av favorittmåtene å få mat på her i huset er i en flaske. Hvor jeg har klippet et ganske så lite hull i siden, slik at det bare triller ut litt mat når den blir trillet eller slengt bortover gulvet. Og om du tror dette er en slem måte å servere mat på, så tror jeg du må tenke om igjen. Tasja er i hvert fall veldig fornøyd med å både få en leke, en oppgave og det drysser ut litt mat som belønning stadig vekk. Hun klarte selv å rote flaska si under puffen, og må selv klare å få den ut igjen også. Mange ville kanskje ha styrtet til og hjulpet henne å få flaska ut, men jeg vet at hun klarer det selv bare hun finner en smart måte å gjøre det på. Det er problemløsing på sitt beste.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar